Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motordag med ärligt genomfört rally

I år var det slutfuskat under Rallarsvängen, som ingår i Motorhistoriska dagen. Bra tyckte flera, som tröttnat på de förare som tidigare använt sina mobiler som uppslagsverk och kammat hem alla rätt.

Annons
Hej där! Gudrun Persson blir intervjuad, kort före starten i Rallarsvängen.

Djupa vattenpölar fanns det gott om i centrala Hallsberg på lördagen. Inte så konstigt, då Hallsberg enligt SMHI var den ort som på fredagen fick mest regn i hela landet: 57 millimeter.

Tur för arrangörerna av Motorhistoriska dagen att regnet hann dra bort innan lördagens begivenhet.

Atmosfären på Stortorget kan i det närmaste beskrivas som loj. I samband med att veteranfordon visades, passade många på att språka med varandra i lugn och ro och kanske knäppa en och annan bild på någon blänkande skönhet.

Men så fanns det också de fordonsägare som deltog i Rallarsvängen, ett rally som gick en tremilasväng via Östansjö, Brändåsen och Järsjö. De fick inrätta sig i ledet av bilar för att sedan släppas iväg fem i taget. Mestadels män syntes bakom rattarna, men inte enbart.

I en röd Ford Consul 315 skymtar Gudrun och Gunbritt förbi. De hinner enbart fångas snabbt på en bild innan de kör iväg.

Efteråt visar sig föraren heta Gudrun Persson, och kvinnan intill är en äldre väninna som heter Gunbritt Thunman. De kommer från Vretstorp och älskar båda bilar.

– Den här Forden införskaffade vi 1999, då min make ännu levde. Jag vill ha bilen kvar så länge jag kan köra den, säger Gudrun.

Efter rallyt tar de båda en kopp kaffe hemma hos Gunbritt, innan det blir en ny tur till Stortorget.

Rallyt innehöll tre kontroller med frågor, och ett sista stopp med manöverprov där det gällde att pricka in bilens däck på fyra träplattor.

– Frågorna är ju mest på skoj. Fast tidigare år har det funnits de som tycker det är så viktigt att få alla rätt att de fuskat och slagit upp svaren på mobilen, säger en av arrangörerna Roland Sandberg.

– Därför har vi nu bemannade kontroller. Det går åt lite mer folk, men det är det värt för att det ska bli rättvist.

Noga. Ute vid bilprovningen fanns ett manöverprov. Bo Kjellmo måttar länge med träplattorna innan han rattar upp sin Opel- och får full pott på poängen då alla fyra däcken befinner sig på träplattorna.- Jag är nog rätt noga av mig, det brukar löna sig i längden, säger Bo Kjellmo.
Finast. De
Vad gömmer sig bakom hörnet? Även de som egentligen tänkt sig att bara passera förbi Stortorget, stannade till för att kolla in bilarna.
Störst går först? En av alla uppseendeväckande bilar lämnar Stortorget för deltagande i Rallarsvängen.
Klart för avfärd. Gudrun Persson och Gunbritt Thunman är körklara i Gudruns Ford Consul.

Mer läsning

Annons