Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikveckan bjuder på ett brett program

VIBY. På söndag inleds årets musikvecka i Viby. Som traditionen bjuder är programmet brett och årets upplaga spänner över allt från Beatles till spansk 1100-talsmusik.

Annons
Samspelta. Pehr Falkenström och Hélène Nevers är två av medlemmarna i Krakelur, som spelar i Viby kyrka på onsdagen i musikveckan. BILD: Lars-Ivar Jansson

Det är elfte året i följd som musikveckan i Viby kyrka arrangeras enligt kantorn Staffan Åkerlund. Själv gör han sin femte upplaga i år och han är nöjd med årets program.

– Det är viktigt att det är ett brett program, det ska finnas något för varje smakriktning. Men det är också viktigt med musikaliska möten och att vi kan vidga gränserna, säger Staffan Åkerlund.

Blandad kompottEtt exempel på gränsöverskridande musik är trion Krakelur från Askersund och Svinnersta, som utgörs av Göran ”Freddy” Fredriksson och paret Pehr Falkenström och Hélène Nevers. De spelar på onsdagen och i deras repertoar finns allt från andalusiska hyllningssånger till jungfru Maria från 1100-talet till polskor från Närke.

– Dessutom spelar vi en del av en fransk dans som heter brandel och lite egenkomponerad musik, säger Hélène, som spelar vanlig blockflöjt, men även mer ovanliga instrument som crumhorn och härjedalspipa.

Ålderdomlig klangPehr Falkenström sköter stränginstrumenten och visar bland annat upp en fiddla.

– Det är en föregångare till fiolen som har en väldigt ålderdomlig klang, säger han.

Men det blir alltså inte bara äldre tongångar i kyrkan, på torsdagen blir det bland annat Beatles framförd på kyrkorgel av Lasse Hagström. Och även Staffan Åkerlund själv kommer att medverka, tillsammans med Vibys egen kyrkokör inleder han veckan på söndag.

– Då blir det ett program med tonsatta Nils Ferlindikter, säger han.

Psalmer avslutar

Det är något av en tradition att Vibys egen kyrkokör inleder veckan och på samma sätt har det blivit en vana att avsluta veckan med en psalmkväll.

– Psalmsjungandet är ju lite av kronan på verket inom den kyrkliga musiken. Den här gången är det psalmer av Anders Frostensson som vi kommer sjunga tillsammans hela församlingen i kyrkan, säger Staffan Åkerlund.

Staffan Åkerlund, kantor, Viby församling
Pehr Falkenström spelar nyckelharpa och Hélèn Nevers crumhorn framför kyrkan i Viby.

Mer läsning

Annons