Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysig liten skola i Sköllersta

Trygghet, samarbete och kunskap. Det är nyckelord som Sköllersta skola arbetar med.

Annons
Andreas Gillberg, rektor på Sköllersta skola.

Elever skrattar och diskuterar utanför skolbiblioteket. Inne i klassrummen pågår lektioner.

Det går 154 elever på Sköllersta skola i förskoleklass och upp till skolår sex.

Denna fredag har eleverna i skolår sex en lektion i samhällsorientering. De diskuterar det disko som de ska arrangera den 24 oktober för de andra eleverna på skolan. Vad ska det finnas för tilltugg under kvällen och vad ska det kosta samt vem ska göra vad. Frågorna diskuteras.

– Det är samhällsekonomi, säger Andreas Gillberg, ny rektor på Sköllersta skola.

På frågan vad eleverna tycker om Sköllersta skola svarar de flesta att det är en liten och mysig skola där eleverna kan namnet på de flesta eleverna på skolan.

– Det är en bra skola. Det är sällan man ser någon som går ensam på rasten, säger en av eleverna.

– Jag lär mig mycket, för vi har bra lärare, säger en annan elev.

Under september månad gjorde Skolinspektionen flera inspektioner på olika skolor runt om i Hallsbergs kommun. Den 3 och 4 september fick Sköllersta skola besök. Det som granskades var elevernas utveckling mot målen, ledning och utveckling av utbildningen och enskilda elevers rätt. Beslutet blev att skolan uppfyller författningarnas krav.

– Det känns positivt. Vi har ett bra samarbete på förskolan, skolan och fritids. Vi har bra pedagoger, elever och föräldrar. Alla känner alla vilket skapar en extra trygghet, säger Andreas Gillberg.

Enligt Andreas Gillberg är skolan ofta navet på mindre orter.

– Det finns goda förutsättningar för samarbeten med olika föreningar. Vi arbetar en del med hembygdsföreningen, säger Andreas Gillberg.

– Hela skoltiden är viktig. Barnen lär sig hela tiden viktiga kunskaper. Barnen ska känna sig sedda och välkomna. Det är grundbulten i barnens trygghet, fortsätter Andreas Gillberg, som just nu lär känna verksamheten.

Hur ser du på din roll som rektor?

– Att vara en pedagogisk ledare och vara synlig i verksamheten. Göra verksamhetsbesök och hemvistbesök. Min för hoppning är att arbeta här i många år, säger Andreas Gillberg.

Han arbetade tidigare som lärare och biträdande rektor på Vivallaskolan i Örebro.

Finns det något som du har tagit med dig från Vivallaskolan till Sköllersta skola?

– Det viktigaste jag bär med mig från Vivallaskolan är att ha höga förväntningar på eleverna vad det gäller deras kunskapsutveckling samt att individualisera undervisningen maximalt. Detta sammantaget skapar en hög måluppfyllelse, säger Andreas Gillberg.

Mer läsning

Annons