Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA-tv: Norrsken över Närke

I måndags kunde den uppmärksamme bevittna ett rejält norrsken på natthimlen över Närke. Tillhör du de mindre uppmärksamma? Lugn, på na.se kan du se fenomenet på film.

Annons

- Jag har bott i Närke i 15 år men det är första gången som jag personligen har sett ett norrsken här, berättar Mårten Dalfors som förevigade norrskenet utanför sitt hus i Bjurhulta.

Norrsken, och sydsken för den delen, uppträder när laddade partiklar från rymden kraschar ner i jordens atmosfär. Det händer i stort sett hela tiden runt polerna.

Såg med blotta ögat

Men även så långt söderut som Bjurhulta, mellan Svennevad och Hjortkvarn, kunde man alltså i måndags se himlafenomenet tack vare en geomagnetisk storm som förstärkte norrskenet.

- Jag brukar googla av möjligheterna till att få syn på norrsken. Det här var inte det kraftigaste jag sett men man såg det klart och tydligt med blotta ögat, konstaterar Mårten som många gånger förr fotograferat norrsken, fast i Norrland.

Mårtens film består egentligen av cirka 1 100 stillbilder som togs mellan 21.30 och 01.30 natten mellan den elfte och tolfte oktober. Stillbilderna har sammanfogats till en filmsekvens.

Mer läsning

Annons