Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nästa gång ska det fungera”

Årets data-lan i Hallsberg blev en flopp – igen. Kommunens utlovade internetanslutning fungerade inte och hjälpen uteblev. I måndags gick arrangören Martin Pettersson till kommunfullmäktige för att klaga.

Annons

Föreningen A-lan startade 1996 och har sina rötter i Hallsberg. Efter att ha varit verksam i Askersund ett antal år har föreningen sökt sig tillbaka till Hallsberg. Den har varit välkommen.

– Vi hyr Grottan av Folkets hus, kommunen sponsrar med internet och vi har jättebra stöd av ungdomsledaren Bengt-Åke Andersson på C2, säger Martin Pettersson.

Men nystarten i Hallsberg har inte gått bra. Helgen 9–11 september havererade föreningens årliga lan-party för andra gången i rad. Enligt Martin Pettersson var uppkopplingen till internet inte testkörd och fungerade inte.Arrangörerna jagade desperat efter support. Flera av kommunens tekniker var inblandade men svaret som gavs var att ”vi kan tyvärr inte hjälpa er”.

Privat mobiltelefonFörsta natten användes en privat mobiltelefon som uppkoppling för hela lanet, men det blev mycket dyrt och gick segt. Sen ryckte Folkets hus in och ställde upp med sitt adsl-modem.

– Men 40 personer på tre megabit blir minst sagt begränsat, menar Martin Pettersson.

Till sist gav ungdomarna upp och gick hem.

Det blev droppen för Martin Pettersson. När Hallsbergs beslutande församling hade möte i måndags gick han dit och intog talarstolen på allmänhetens frågestund.

– Vi är tacksamma för att ni ställer upp med internet. Men när vi ordnar lan behöver vi kunnig support. Nu blev det skit av alltihopa. Hur tycker ni vi ska lösa det här i framtiden?

Fick uppdrag att svaraKommundirektör Torbjörn Dybeck fick uppdraget att svara:

– Om vi från kommunen ställer upp med internet så ska vi förstås också ordna support. I fortsättningen får vi se till att lösa det på bästa sätt, sade han.

Torbjörn Dybeck försäkrade att föreningen är välkommen tillbaka.

– Nästa gång ska det fungera, det lovar jag, sade han.

Fotnot: Lan är en förkortning av local area network, vilket betyder lokalt nätverk.

Mer läsning

Annons