Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näthumorn föll pladask för vattensork

En liten harmlös iakttagelse slog ut både olyckor och tunga nyheter på na.se i torsdags.
På en dag fick den flera veckor gamla artikeln ”Svart råtta tog bad i Puttlabäcken” över 23 000 klick, och den fortsätter att vara populär.

Annons
En stor svart råtta höll till vid Puttlabäcken på torsdagen.

Na.se:s läsare har tipsat oss om att rekordklickandet beror på att den lagts upp som länk på sajten existenz.se under rubriken "nyhetstorka". Även historien om bävern vid slottet i Örebro har legat på samma sajt.

Vi har också pratat med en kille som delat samma länk på en klubbsida på Facebook. Han vill vara anonym, men förklarar att det är just det bagatellartade som är tjusningen.

Vad fick dig att vilja tipsa om artikeln?- Det är ju inget man läser om i DN precis… Jag tycker att den är väldigt rolig. Man brukar läsa om våldtäkter, askmoln och krig – en sån här grej bryter av lite. Det är en del av småstadscharmen.

Hur hittade du den?

- Jag har bott ett tag i Hallsberg och brukar gå in och titta vad som händer. Det är också lite intern humor, det var ungefär så här mycket vi tyckte hände i stan.

Av kommentarerna på existenz.se kan man utläsa ungefär samma inställning. En del tycker att det är ett gulligt reportage, andra att det är skrattretande. "Hehe, såg en igelkott utanför mitt hus, kanske ska tipsa NA nästa gång".

Stefan Ignell, reporten bakom artikeln skakar bara på huvudet över uppmärksamheten på ett litet infall från den 15 april.

- Jag var på väg till ett annat reportagejobb när jag fick syn på råttan. Jag hajade till eftersom den var så stor och knäppte en bild, berättar han.

Tillbaka på redaktionen la han ut bilden med en liten kort text på webben innan han skrev det andra reportaget till papperstidningen.

- Sen upptäckte jag till min förvåning att kommentarerna hade rasat in. En del har teorin att det är en vattensork, andra gör sig förstås lustiga och undrar om vi inte har annat att skriva om …

Stefan har också fått en del mejl. Ett är så välskrivet att vi inte vill undanhålla det för na.se:s läsare:

Var vänlig och kontakta mig snarast kring min fråga, det är otroligt viktigt att vi vidtar åtgärder ifall råttan varit vit under magen. Hör av dig!"

"Jag skriver till dig angående en artikel jag finner vara mycket intressant. Du rapporterade i tidningen NA om en råtta som skådats vid Puttlabäcken häromdagen. Anledningen till att jag kände mig tvungen till att kontakta dig är mitt enorma intresse för dessa finurliga krabater. Min fråga till dig följer; Var råttan vit på undersidan av kroppen, alltså magen? Om så är fallet, kan detta vara ett av de få kvarlevande exemplar utav den sällsynta rått-rasen Rattus Tiomanicus som aldrig tidigare har skådats i detta nordiska klimat.

- Ja, man vet inte om man ska skratta eller gråta, säger Stefan.

Andra populära djurnyheter på na.se

Ruvar på en hemlighet - om en andmamma i Askersund som ruvar på en kyrkogård.

Bäver på slottsbesök - om en bäver som simmade i Svartån alldeles vid Örebro slott.

Orädda änder i stan - tre änder som inte flyttade på sig för någon.

Familjen har älgen Petronella som husdjur - webb-tv från Kärvingeborn.

Orädd bäver festade på gren - i Rynningeviken.

Mer läsning

Annons