Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nattvandrare vill skapa trygghet

Att skapa tryggare nätter är något som Hallsbergs nattvandrare kämpar för. Föreningen har återigen dragit i gång på allvar, och på valborgskvällen är det dags att vandra igen.

Annons
I gång. Hallsbergs nattvandrare är i gång igen och vill skapa tryggare nätter för kommunens ungdomar.

Det hela började med ett föräldrauppror; Hallsbergsborna var oroliga över vad deras ungdomar råkade ut för på kvällar och nätter. Nyligen återbildades Hallsbergs nattvandrare, efter ett uppehåll på några år.

– Vi har haft en period då det varit väldigt besvärligt i Hallsberg. Tryggheten måste finnas i samhället och det försöker vi hjälpa till med, säger Christina Nilsson, en av de aktiva Nattvandrarna.

– Våra ungdomar blev bjudna på sprit och droger på stan. Så har det varit i över ett år nu och något måste hända, menar hon.

Föreningen har än så länge hunnit vara ute ett par gånger, och på valborgsmässo-afton är det alltså dags igen.

– Vi kommer att vara ute från klockan 18. Vi går alltid minst tre personer i varje grupp, och vi har kontakt med polisen redan innan vi ger oss i väg, berättar Mats Johansson, en av kontaktpersonerna i föreningen.

Nattvandrarna har i nuläget ett 20-tal engagerade.

– Men vi behöver alltid bli fler, säger Bengt-Åke Andersson, ungdomskonsulent på C2 som hoppas på nya kontakter.

Syftet med Nattvandrarna är att öka tryggheten och minska skadegörelse, alkohol och droger.

– Vi kommer att finnas där för ungdomarna. Vi är inga poliser och det är inte så vi ska agera, vi är medmänniskor, säger Christina Nilsson.

I stället menar medlemmarna att Nattvandrarna ska vara en trygghet, de ska finnas där för att lyssna och hjälpa. Förhoppningen är att ungdomarna själva ska komma fram och prata.

Hur ofta nattvandrarna kommer att vara ute i Hallsberg med omnejd, beror på vad som händer. Likaså vilka områden som föreningen kommer att ha extra uppsikt över. Genom att lyssna på ungdomarna själva får de en överblick över var och när de behövs bäst. Många är själva föräldrar med ungdomar ute på stan, och känner ofta till var de brukar röra sig och när de är ute.

– Framåt slutet av månaden, när alla får pengar, kan det till exempel vara särskilt aktuellt att vara ute, säger Mats Johansson.

Det finns heller ingen tidsgräns för hur långa nätterna blir, utan de stannar ute på stan tills det blir lugnt.

– Särskilt på sommaren kan det bli framåt fyra, fem på morgonen, säger Mats.

Nu jobbar föreningen med att få tag på sponsorer i Hallsberg som kan hjälpa dem med plåster, mobiltelefoner och andra saker de kan komma att behöva om nätterna. I övrigt är de redo att ta sig an Hallsbergsnatten.

Syns. I sina gula jackor kommer nattvandrarna att vara väl synliga ute på stan.

Mer läsning

Annons