Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nior släpps ut tre dagar före firande

Den 17 juni ordnas årets drogfria skolavslutning i Skara. Men Hallsbergs nior släpps ut tre dagar tidigare.
– Det är en klar miss av skolan. Risken är att tisdagen blir stökig, säger fritidskonsulent Bengt-Åke Andersson.

Annons

För 24 år sedan inleddes en populär tradition i Sverige – skolavslutning på Skara sommarland för avgångsklasserna i grundskolan.

Arrangemanget växte rekordsnabbt och taket var snart nått. Det betyder att cirka 3 000 elever från tre olika län strålar samman årligen för att fira en nykter skolavslutning tillsammans. Flera kommuner köar i väntan på plats.

Hallsbergs kommun lyckades få plats för sina nior för några år sedan. Efter avslutningen på skolan och en sväng hemom har eleverna farit iväg till festen i Skara. Bussresan har kommunen betalat med stöd av Rotary i Hallsberg. I år har även Lions förklarat sig villiga bidra till resan.

Slog larm redan i fjol

– Och så blir det så fel med datumet. Vi slog larm redan i fjol när vi såg läsårsplaneringen, men vi har inte fått något gehör, säger Bengt-Åke Andersson.

Majoriteten av kommunerna som medverkar i Skara har skolavslutning fredag den 17 juni för sina avgångselever. Hallsbergs och Pålsbodas nior slutar tisdag den 14 juni.

– Vi har beslutat att satsa på Skara ändå. Vi kan inte tappa bort vår plats nu, det är jättesvårt att komma tillbaka, säger Bengt-Åke Andersson.

Befarar en stökig kväll

Han befarar dock att kvällen den 14 juni kan bli mycket stökig runt om i kommunen, som det ofta var tidigare när inget drogfritt evenemang fanns som samlade eleverna.

– Vi kommer i alla fall att ha öppet fritidsgården C2 på tisdagkvällen, som ett gott alternativ, säger fritidsledaren Faridah Lovrencic.

Efter det hoppas fritidsledarna att niorna följer med till Skara när fredagen kommer. Biljetten kostar 220 kronor, då ingår mat, resa, en t-shirt och tillgång till alla attraktionerna på Sommaland. Det ordnas också 3-kamp, karaoketävling, vattenshow och konsert med polisbandet Slayton. Sista anmälan är 9 juni.

Vid senaste mötet i Hallsbergs kommunfullmäktige lyftes frågan om Skara. Flera politiker uttalade sig och menade att det var högst olyckligt att datumen felade. En bättre översyn inför nästa läsår efterlystes.

Mer läsning

Annons