Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödläge övades på rangerbangården

En krock mellan ett lok och en vagn fylld med salpetersyra. En person ligger skadad under den läckande vagnen, och lokföraren har chockad åkt hem. Så såg övningssituationen ut när det övades nödläge på bangården i Hallsberg i går.

Annons
Arrangerat nödläge. I övningen skulle den krockade vagnen innehålla salpetersyra som är frätande i sig och kan bilda giftiga gaser. Med hjälp av vattendimma simuleras försök att späda ut och styra gasens riktning, då en skadad person ska räddas under vagnen. Foto: Veronica Svensson

Det var Trafikverket som i samarbete med de aktörer som verkar på Hallsbergs bangård som anordnade övningen. Bland annat deltog Räddningstjänsten, Nerikes brandkår och ambulansen.

– Tanken är att testa larmrutiner och planerade insatser, se hur de fungerar, och hitta eventuella brister, förklarar Mats Eng, projektledare på Trafikverket.

När det är dags att sätta i gång är det Michael Sjöström som kryper in under vagnen och agerar skadad. Han har vanan inne.

– Det är sjätte gången jag gör det här, säger han.

Han är med i Trafikverkets projekt ”Säkra bangårdar” där säkerhetsövningen ingår.

Snart börjar det ryka ur vagnen, en anställd på bangården upptäcker olyckan och den skadade och larmar. Övningen är nu i full gång och strax anländer räddningsledare och brandkår.

– Eftersom en kontaktledning är nedriven, måste man testa att spåren inte är strömförande innan man kan hjälpa den skadade. Vi begär att strömmen ska stängas av redan när vi åker ut, men man måste veta säkert, förklarar Anna Henningsson, brandingenjör på Nerikes Brandkår.

Läs mer i torsdagens NA.

Skadeplatsen iscensätts och förbereds.
Åskådare. På säker plats finns observatörer från de olika deltagande aktörerna. Närmast kameran står Anna Henningsson, brandingenjör från Nerikes brandkår.
Övningslarm. En anställd på bangården upptäcker olyckan och larmar.
Brankåren kontrollerar om strömmen är avslagen.
Skadad. Michael Sjöström från Trafikverket agerar skadad.

Mer läsning

Annons