Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi på första återvändardagen i Pålsboda

Ett bra tillfälle att träffa gamla klasskamrater och prata minnen. Så tänkte föreningen Pålsboda förr och nu när de i går arrangerade en återvändardag på orten. Och visst blev det mycket nostalgi när lokalerna fylldes med besökare.

Annons
Ellivy Martins är från Pålsboda och passar på att se sina gamla hemtrakter under återvändardagen. Sune Åhman följer med och de får information av Yngve Göthlin.

 – Ja, här har man sprungit, konstaterar Bitti Bengtsson (född Larsson) när hon och vännen Gittan Borg tittar på den modell av den gamla skolan som håller på att byggas upp.

De är barndomsvänner från Pålsboda, men bor numera i Örebro. När de fick veta att det skulle bli en återvändardag var det självklart att komma hit.

– Det är fantastiskt att vi gått i skolan tillsammans och kan åka hit tillsammans i dag. Från klass fyra var vi oskiljaktiga, berättar de.

Vid modellen har en liten grupp samlats som snart är djupt inne i berättelser och minnen. Rolf Persson i Pålsboda förr och nu berättar.

– Men jag känner igen dig? säger snart Bitti till Margareta Plumppu (född Österlund). Det visar sig att deras föräldrar bott grannar.

– Jag jobbade i de här lokalerna mellan 1957 och 1962, på tryckeriet, säger Margareta som numera bor i Karlskoga.

Besökarna fortsätter att fylla lokalerna, och Pålsboda förr och nu, i vardagstal ”gubbdagis”, kan inte vara annat än nöjda. Genom modeller, foton och tidningsklipp kan besökarna återuppleva gamla tider.

I samband med återvändardagen anordnades i lördags också ”Alaborgsträffen”. Gruppen som växt upp i Alaborg under 40- och 50-talet har träffats vartannat år sedan 1986.

– Vi var ett sammansvetsat gäng som ofta träffades i ”Alaborgskorset”. Där låg det en affär med en godisautomat, berättar Marianne Eriksson som hållit i träffarna. Hon bor nu i Eskilstuna.

– Vi blev också beroende av varandra. Vi fick gå genom skogen för att komma till skolan, och på vintrarna fick pojkarna gå före och trampa upp vägen.

Efter många år tog sedan Berit Gunnarsson initiativ till den första träffen, och så har det fortsatt. 15 personer var med i lördags.

– Det spelar ingen roll att vi är utspridda över Sverige. När vi ses är vi gamla kompisar igen, säger Ynge Göthlin, engagerad i ”gubbdagis”.

Gamla minnen. Vid modellen som föreningen håller på att bygga av den gamla skolan väcks många minnen till liv. Rolf Persson, Bitti Bengtsson (född Larsson) och Gittan Borg har många historier och upplevelser att dela. Foto: Veronica Svensson
Trivs. Ju äldre man blir, desto mer dras man till hembygden, konstaterar Marianne Eriksson (f Hagberg) och Yngve Göthlin.

Mer läsning

Annons