Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu avgår Hallbos VD

VD:n för Hallbo, Hallsbergs Bostadsstiftelse, avgår från sin post. En omfattande omorganisation av stiftelsen, som VD Astridh Fredriksson menar att hon inte kommer kunna påverka, som ligger bakom beslutet.
-Det känns inte rätt att stå bakom någonting som jag inte kan påverka, så jag väljer att avgå.

Annons

Under måndagen fick VD och resterande personal information om att man i stiftelsen vill samordna flera funktioner med kommunen och dessutom ändra bolagsform, till bolag istället för stiftelse.

- Vi har haft lite olika åsikter om hur vi ska jobba med organisationsförändringen. Från min sida handlar det bland annat om att jag tycker att vi skulle ha varit delaktiga i de diskussioner som förts kring det här, det har vi inte varit och jag vet inte varför.

Vad ligger bakom de här förändringarna?- Jag kan bara spekulera. Man vill väl se över kostnaderna, och det är ju inga konstigheter i sig. Men eftersom jag inte har möjlighet att vara delaktig i förändringsarbetet kan inte jag heller stå för resultatet. Det känns inte rätt, så jag har valt att överlåta förändringsarbetet.

Hur känns beslutet?

- För mig är det egentligen bara konstatera att om man inte kan påverka sin organisation och sitt uppdrag är det bättre att göra nåt annat. Naturligtvis är det jättetråkigt att personalen påverkas, det här skapar oro. Personalen är en enorm tillgång.

Hans Karlsson (S) är ordförande för Hallbos styrelse. Enligt honom handlar det om att vd och styrelsen är oense om hur Hallbo ska utvecklas inför framtiden.

– Styrelsen vill se på möjligheten att jobba närmare kommunen och hitta former för samverkan. VD anser inte att det är rätt väg. Hennes åsikt är att Hallbo ska arbeta fristående, säger han.

Är styrelsen enig?– Ja, helt enig. Kommunen har nyligen gjort en omorganisation som gör det lättare att hitta områden där vi kan samverka och bli effektivare. Det är till fördel för både Hallbo och kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S) har egentligen inte så mycket att tillägga:

– Det är säkert ett moget beslut hon fattar. Sett till Hallbos utveckling är det viktigt att styrelsen och VD går i takt. Det är bra att man skiljs åt när de inte kan göra det, säger han.

Doxryd påpekar att det är kommunen som är grundare och borgenär till Hallbo. Det är av stor vikt att stiftelsen fungerar på ett bra sätt, betonar han.

Astridh Fredriksson kommer att sitta kvar under en tid för att dra igång vissa projekt och därefter lämna över till någon annan.

Mer läsning

Annons