Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu känner de igen oss”

Inget Familjens hus, men väl vuxna som finns till hands utomhus. Det erbjuder svenska kyrkan och Verdandi Hallsbergs barn och ungdomar på norr.

Annons
Domarinsats. Jonas Ahlsson var flitig med visselpipan.

En modern församling behöver vid sidan av att sprida det kristna budskapet, även bidra med trevnad och trygghet.

Så resonerar man i svenska kyrkans församling i Hallsberg. När kommunen stängde Familjens hus med öppna förskolan började istället församlingsmedlemmar finnas på plats, via torsdagsvandringar på norra delen av Hallsberg. Vid starten i februari var det mörkt och kallt och de vuxna möttes av många frågade miner från barn och ungdomar som undrade vad de egentligen gjorde där.

- Men med tiden lärde de ju känna oss och nu hejar de glatt när man kommer. Det visar att det betyder mycket för dem att vi finns här, säger Veronica Wallgren, från svenska kyrkan.

Sedin Keljalic är ungdomsledare på Verdandis ungdomsgård, och även han mycket engagerad i ungdomsarbetet.

- Veronica och jag hänvisar till varandra. I juli ska vi sitta ner och planera hösten också. Det är väldigt olika åldrar på dem som söker sig till oss så det är bra att kunna samarbeta, berättar Sedin.

- Vi lyssnar in behoven, vad de själva säger att de vill ha av oss. Det var på det viset som fotbollsmatchen bestämdes, säger Veronica.

I en försommarkväll av ett slag som vi knappt detta år fått uppleva vare sig före eller efter, träffades häromkvällen en blandad skara fotbollsintresserade vid spontanlekparken nedanför Stocksätterskolan.

Speciellt var också att prästen Jonas Ahlsson, utbildad fotbollsdomare, dömde matchen. Prästkragen fick som alltid sitta kvar på, nu ihop med lika svartvita domartröjan. Och utifrån att flera av ungdomarna från fritidsgården uppfattat det som att man skulle spela matchen mot svenska kyrkan, fick överdragsvästarna för de båda verksamheterna i all hast fungera som matchtröjor.

- Vi spelar egentligen inte fotboll längre, säger två flickor i yngre tonåren som i en hast kommer förbi.

- Nej, ni har ju gått och blivit rätt lata av er, säger Veronica med ett brett leende mot dem, och får en hel del mothugg av flickorna.

Hur det än är med den saken deltar flickorna liksom många andra denna kväll med stor iver i spelet. Jonas Ahlsson får ofta blåsa i sin visselpipa och medla i mindre dispyter på plan, samtidigt som någon annan plåstrar om en skrubbskadad armbåge och en tredje förbereder lite fika till pausen.

Kyrkans arbete på norr i Hallsbergs bedrivs med hjälp av utvecklingsbidrag från Strängnäs stift, där församlingens plan är att själva fortsätta om arbetet fortsätter falla lika väl ut som det gjort nu under första våren.

Verdandi mötte svenska kyrkan. Överdragsvästarna fick för en kväll bli fotbollströjor.
Hjälps åt. Sedin Keljalic, från Verdandi, och Veronica Wallgren, från svenska kyrkan, arbetar båda för Hallsbergs ungdomar.

Mer på gång

Torsdagsvandringarna har sommaruppehåll efter denna vecka, och startar till höstterminen igen.

Under sommaren finns istället sommaröppen förskola, som svenska kyrkan arrangerar, samt ungdomsgården Solrosen, som Verdandi driver.

Mer läsning

Annons