Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sitter Rut säkert

För två månader sedan hotades Spinnhuset av nedläggning. Men nu ser det ljusare ut för Rut och de 29 andra katterna på Lokvägen 18.

Annons
Vet sin plats. I maj var det nära att Spinnhusets katter åkte ut på gatan men nu kan Rut andas ut i inkorgen. BILD: Leonel Marjavaara

I mitten av maj stod det klart att Spinnhuset i Hallsberg, som sedan 1999 tagit hand om nästan exakt ett tusen övergivna och oönskade katter, led av akut personalbrist. Anledningen var att de båda heltidsanställda, Kristina och Annelie, blev omplacerade i sina Fas 3-program och inte längre kunde lägga ned lika mycket arbete på att ta hand om katterna. Läget var så allvarligt att man införde ett intagningsstopp och förberedde sig för det värsta – en eventuell nedläggning. Spinnhuset lade upp information om krisläget på sin hemsida och även NA skrev om situationen.

Nu, två månader senare, besöker NA Spinnhuset igen för att se hur det har gått. Kristina Zimmerman, eldsjälen bakom verksamheten, öppnar och välkomnar in. Och det dröjer inte många sekunder innan två- tre katter också kommer och presenterar sig. Det är ju ett gott tecken.

Är verksamheten räddad?

– Ja, vi har fått in sju ideella volontärer sedan vi och ni skrev om det så den krisen är över nu, säger Kristina Zimmerman.

Men än är inte alla problemen borta. Hyra, el och vatten kostar pengar. Spinnhuset gör nytta för hela samhället genom att ta hand om vilda och herrelösa katter. För att finansiera verksamheten får man förlita sig på donationer från privatpersoner och ideella insatser.

Mer hjälp behövs

Medan den brunsvartrandiga katten Rut hoppar upp på bordet och bekantar sig med NA:s kamera berättar Kristina mer om katthemmets verksamhet. Hur de vaccinerar, ID-märker, kastrerar och tämjer katterna innan de adopteras bort till privatpersoner. Men inte till vem som helst. Spinnhuset är mycket noggrant med att katterna kommer till bra människor som har tid och kunskap att ta hand om dem på rätt sätt. Och inser den nya familjen att det inte kommer att fungera får den tillbaka sina 800 kronor inom de två första veckorna, och hälften inom de två första månaderna.

Men även om den akuta krisen är undanröjd behövs det mer volontärer till Spinnhuset, berättar Kristina. Alla som är intresserade av att hjälpa till är välkomna att höra av sig till henne på nummer 076-880 90 67.

Leonel Marjavaara

019-15 54 46

[email protected]

Mer läsning

Annons