Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om Hallsbergs framväxt

Hur gick det till när Hallsberg växte fram i slutet av 1800-talet? Pensionerade historielektorn Ulrik Jansson har skrivit en bok i ämnet. Med boken vill han fylla en lucka som han ser i historieskrivningen och ta strid för husen Trapp och Trull.

Annons
Pensionerade historielektorn Ulrik Jansson har skrivit en bok om hur Hallsberg växte fram under 1870-talet.  BILD: SAMUEL BORG

Ulrik Jansson från Hallsberg har skrivit en bok som heter ”Hallsberg 1878. Om dem som byggde och levde på åsen”. Boken bygger på ett källmaterial som lantmätaren Olof Tengvall skapade då han kartlade och beskrev platsen Hallsberg det året.

Ulrik Jansson berättar att det var 17 personer som tog initiativet att börja bygga hus i Hallsbergs stadskärna. Efter hand flyttade fler dit och började bygga. Det var framför allt läget intill järnvägen som lockade.

– Det var en liten byggboom som de och andra stod för. De här personerna framhöll platsen, såg potentialen med dess läge och frammanade bilden av att det ständigt strömmade till folk, säger Ulrik Jansson.

Däremot var platsen oordnad när det gällde hur det nya samhället skulle planläggas och organiseras.

Gruppen beslutade sig för att skriva ett brev till landshövdingen.

– De skrev ett fantastiskt brev i en enda mening. Den är glasklar, säger Ulrik Jansson.

I brevet, som finns med i boken, bad de landshövdingen att skicka ut en lantmätare för att kartlägga platsen och skapa ordning och reda på det framväxande samhället. Lantmätaren fick också i uppdrag att göra en plan för att Hallsberg skulle kunna bli en självständig köping, vilken den senare blev 1908.

– Det var den stafettpinnen som den här generationen lämnade över till 1880-talets generation.

Ulrik Jansson menar det finns mycket skrivet om nästa generation, med familjerna Thermaenius och Bergöö och andra viktiga personer, i Hallsbergs historia, men att den här första perioden under Hallsbergs framväxt glömts bort.

– Det är viktigt att boken är skriven därför att den fyller en lucka. Jag kallar de här personerna för ortens fäder. De har lagt grunden och det ska de ha en viss cred för, säger Ulrik.

Läs mer i måndagens NA.

Mer läsning

Annons