Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny vattentank mål för kyrkans insamling

Hallsbergs församling har precis dragit igång en insamling till ännu en ny vattentank i sin vänförsamling i Tanzania.

Annons
Rebecka Tengnér, stiftspedagog i Strängnäs, föreläste om frivillighet på Församlingsgården i Hallsberg. Något som låg i linje med församlingens mål att samla ihop pengar till ännu en vattentank i vänförsamlingen i Tanzania.

Vad passade då bättre än att temat för diakonimånadens lördagsöppet i församlingsgården var Idealitet och frivillighet. Och naturligtvis gick frukostslanten på 20 kronor till vattentanken i Kyamutwara i nordvästra Tanzania.

Föreläsare på lördagen var stiftspedagogen i Strängnäs Rebecka Tengnér. Hon berättade att Svenska kyrkan gått från att vara en arbetsgivare till att mer bygga sin verksamhet på frivilliga grunder. Det trendbrottet från 50–60-talsmodellen bygger inte på en ekonomisk aspekten utan på att få fler engagerade i kyrkans arbete.

Lite utmanande undrade hon hur det frivilliga arbetet synliggjordes på Hallsbergs församlings hemsida. Svaret blev praktiskt taget inte alls.

Hon redogjorde också för en församling i Linköping som genom en enkät försökte hitta frivilliga. Runt 42 procent av de tillfråga sade sig vara positiva till ett frivilligengagemang, av dem var de 10 procent som tog på sig frivilliguppdrag på allvar.

Vad skulle de siffrorna kunna ge i Hallsberg? frågade Rebecka Tengnér. Jo, runt 300 personer skulle kunna vara potentiella frivilligarbetare.

Något att tänka på när nu församlingen har som mål att samla in 25 000 kronor innan jul till vattentanken i Tanzania.

Förra tanken blev klar för nära ett år sedan och den betjänar nu 600 människor. Livsviktigt i ett land där det regnar sällan. Därför gäller det att samla på sig så mycket vatten som går när väl regnen kommer.

Mer läsning

Annons