Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rektorn vill öppna upp skolan

En mer öppen skola, ökat elevinflytande och grundligare uppföljning. Det är huvuddragen i nya rektorn Cecilia Lindskogs vision med Långängsskolan.

Annons
Cecilia Lindskog i samspråk med fritidspedagogerna Nicklas Wilhelmsson och Ann-Sofie Boström. Foto: Samuel BorgFoto: Samuel Borg

Cecilia Lindskog är ny rektor på Långängsskolan sedan i höstas, då hon tog över efter Lasse Eskelinen som haft den posten i tolv år.

Hon tog lärarexamen 2002 och började arbeta på Kunskapsskolan i Nacka, utanför Stockholm. När Kunskapsskolan startades i Örebro flyttade hon dit och var med från start.

– Jag fick ett stort inflytande och var både biträdande och tillförordnad rektor där, berättar Cecilia Lindskog.

Öppenhet är ett ord som Cecilia Lindskog återkommer till. Att vara synlig på skolan har varit en av hennes ambitioner sedan hon började på skolan:

– Det är viktigt att vara synlig och vara ute mycket bland eleverna och pedagogerna, säger Cecilia Lindskog.

Första tiden på skolan har varit bra. Hon beskriver skolans pedagoger som fantastiska.

– Jag blev jättepositivt bemött. Lärarna är på!

I det förändringsarbete hon satt i gång kretsar mycket kring lärarna och deras samarbete.

– Jag har försökt få in pedagogerna i arbetslag, så att de ska få ett ökat samarbete mellan varandra. Tidigare har det varit så att en del suttit lite väl mycket på sin egen kammare. Jag vill ha en mer öppen skola och mycket mer av samarbete.

Hon vill också lätta lite på lärarnas styrning och ge eleverna större inflytande över undervisningen. Och dela in dem oftare i grupper. Hon tror att eleverna utvecklas mer om de inte alltid studerar med samma grupp, för att undvika att fastna i roller som kan vara svåra att ta sig ur, och för att ”tvingas” samarbeta med fler elever.

Nyligen har en rapport presenterats, en sorts kulturanalys som gjorts i samarbete med Regionförbundet. Den bygger på brev som elever, föräldrar och pedagoger har skrivit till Regionförbundet, i vilka de beskriver hur de uppfattar vardagen på Långängsskolan.

Läs mer i onsdagens NA.

Cecilia Lindskog, rektor på Långängsskolan.

Mer läsning

Annons