Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybildad SSU-förening klev fram i ljuset

Ett knappt stenkast från Sverigedemokraternas partilokal i Hallsberg klev nybildade SSU Sydnärke ut i ljuset med en manifestation mot främlingsfientlighet.

Annons

Det var det första offentliga framträdandet av SSU-föreningen, som officiellt kommer att konstitueras vid ett årsmöte i mars.

Fram till dess kommer blott 13-åriga Arafah Mohammed att fungera som ordförande för SSU-föreningens interimsstyrelse.

Måndagens ljusmanifestation var också den aktion som innebar att föreningen självt trädde fram i ljuset.

– Det här är vår första utåtriktade aktion. Just nu är vi sex-sju i föreningen, men hoppas naturligtvis bli fler, säger Arafah Mohammed medan hon tänder marschallerna i Bergsparken.

Som talare vid manifestationen hade SSU-föreningen engagerat Robert Roos som är fckligt förtroendevald i Örebro. Han är aktiv i LO-fackens kampanj, ”Alla kan göra något”, som syftar till att ge alla verktyg att möta fördomar utan att för den sakens skull ha djupare kunskaper om grunderna till främlingsfientlighet.

– Det är inte meningsfullt att motståndet mot minoriteter tar fokus från vad vi kan göra tillsammans för att stärka välfärden i Sverige, säger Roos.

Hans ledord vid manifestationen var inte att vara mot invandrare – utan för ett Sverige för alla.

– Precis som en kvinna från Hallsberg ska också en kvinna från Damaskus kunna röra sig lika fritt i Hallsberg utan att mötas misstänksamhet och trakasserier, sade han.

När manifestationen var slut efter en halvtimme bjöd den nybildade SSU-föreningen in Hallsbergs ungdomar till sin lokal.

Läs mer i tisdagens NA

Mer läsning

Annons