Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt damlag bildat

Ett nytt fotbollslag för damer har etablerats i Sydnärke – FC Allé HBK. Bakom satsningen ligger klubbarna Hallsberg BK och Laxå IF som har tecknat ett samarbetsavtal med Alléskolans fotbollsutbildning.

Annons
Ett nytt damlag. Alléskolan och fotbollsklubbar satsar på damfotbollen i Sydnärke och bildar nya laget FC Allé HBK. Här är några eldsjälar bakom arbetet och tjejer från truppen: Stående: Lennart Welamsson, Anders Eriksson, Ronald Sällh, Robert Mesic, Pernilla Johansson. Sittande: Linnea Eriksson, Ebba Remes, Anna Falkenström, Terese Eriksson, Rebecca Thorslund, Jenny Larsson och Anna Knutsson.

Ett helt gäng glada fotbollstjejer invaderade i går direktionsrummet på Alléskolan. Alla gjorde de tummen upp för det nybildade fotbollslaget som offentliggjordes på måndagen, och som ska ta Södra Närkes damer mot nya framgångar.

Fem på träningarna

– Det här känns bra! Vi har varit sådär fem personer på våra träningar på senare tid. Hade det inte hänt något nu så hade det nog betytt slutet för oss, säger Terese Eriksson från Laxå IF.

– Det är jätteviktigt att de har fått med själva skolbiten i det nya. Vi som går i trean har skitmycket att göra i skolan. Ska man sen träna fotboll tre gånger i veckan gäller det att allt fungerar, säger Rebecca Thorslund från Hallsbergs BK.

Nu får de alla ny lagadress. För dagen är de 28 damer som kommer att spela under det gemensamma namnet FC Allé HKB i seriespel för seniorer. Laget har sin bas vid Alléskolan, men står öppet för alla intresserade damer.

Oroande utveckling

– Alléskolan har samverkat med fotbollsklubbarna i Askersund, Laxå och Hallsberg i flera års tid, bland annat om konstgräs-arenan. Nu fördjupar vi samarbetet om flick- och damfotbollen, säger Marie Kilk, förbundsdirektör i Sydnärkes utbildningsförbund.

Det är inte bara Laxå IF som har problem med minskande kullar inom tjejfotbollen. Bekymret finns i hela landet. Inte minst vid Alléskolan, som bedriver fotbollsutbildning både på bred och hög nivå, har man följt utvecklingen med oro.

Lag splittrades

– Exempelvis splittrades Askersunds damlag för ett par år sedan. Nu har vi ett upplägg som ska bidra till att tjejerna både kan satsa på skolan och spela fotboll, säger idrottslärare Ronald Sällh.

Fotbollstjejerna får tillgång till ett uppehållsrum vid Alléskolan. I väntan på kvällens träning ges de möjlighet att plugga där, och få mellanmål. Detta för att slippa onödiga resor och spara kraft och tid.

– Jätteskönt. Jag bor i Svinnersta och det har varit svårt att ta sig till träningarna, säger spelaren Anna Falkenström.

Ute i fotbollsklubbarna har det resonerats länge inför förändringen:

– Alla inser att vi behöver hjälpas åt för att stötta fotbollstjejerna. Nya laget har redan börjat träna lite ihop, och det märks att tjejerna är gladare, säger Anders Eriksson från styrelsen i Hallsbergs BK.

– Det här är det bästa som har hänt damfotbollen sen jag kom hit. Vi får en kanontrupp, stöd från skolan och har fantastiska arenor i skolområdet, säger tränaren Robert Mesic.

Ledarna Lennart Welamsson och Pernilla Johansson från Laxå IF är också odelat positiva.

– Engagemanget i hemma-föreningarna fortsätter, vi har de yngre tjejerna kvar. Den här handlar också om att stödja rekryteringen till flickfotbollen i Sydnärke, säger Lennart Welamsson.

Mer läsning

Annons