Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt liv i anrikt konditori

När Mehmed Hamzic och hans familj köpte huset i Östansjö kände de inte till dess historia. Men efter att ha fått den berättad för sig föddes idén: Att återuppliva det gamla konditoriet.

Annons
Mycket av originalinredningen finns fortfarande kvar. På den här väggen sitter rester av gamla tidningssidor.BILD: SAMUEL BORG

32 år har gått sedan det gamla konditoriet i centrala Östansjö var i gång. Men en stor del av inredningen från den tiden finns fortfarande kvar.

Mehmed Hamzic visar runt. Entrédörren är i original, åtminstone som den var när konditoriet stängde, och flera dörrar likaså. I rummet intill entrén sitter en trävägg, så som den såg ut när konditoriet var i gång. Där satt en hylla med allt bröd, berättar Mehmed.

I undervåningen fanns en stor träskiva kvar, framför fönstren som vetter mot baksidan, där brödet bakades. Men den var i för dåligt skick så Mehmed tvingades ta bort det.

När han och familjen köpte huset och flyttade in för två år sedan fick han börja med att installera el och vatten. Det har varit mycket arbete med att ställa i ordning allt.

– Vi köpte huset i befintligt skick. Vi har städat allt. Nu återstår att putsa och måla, säger Mehmed Hamzic.

Mehmed Hamzic kommer från Bosnien, men har bott i Sverige sedan 1993. Först bodde han i Halmstad, innan han flyttade till Kumla. Till vardags jobbar han i bosniska islamiska föreningen i Örebro.

Han hade en idé om att starta kafé redan när han bodde i Halmstad, men den förverkligades aldrig. Här återuppstod den, efter att familjen fick boken ”Östansjö 100 år” som en gåva. Där står att läsa om hur Folke Valfridsson byggde konditoriet 1933. Där kan man också läsa om hur man sålde mjölk och ost i undervåningen.

Läs mer i måndagens NA.

Det har krävts mycket arbete för att få i ordning lokalerna. På den här platsen, i undervåningen, fanns tidigare en stor träskiva som användes när man bakade bröd. BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons