Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt stormöte väntar

Pensionärerna ger sig inte i kampen för schystare mat i Hallsberg. På torsdag 15 september kallas till nytt stormöte, med professor tillika överläkare Gunnar Akner som trumfkort. Och nu börjar politikerna vekna.

Annons
Striden om lådan. På torsdag ordnas ett nytt stormöte om äldres mathållning i Hallsberg. Fjolårets löfte från politikerna om översyn har dröjt och pensionärerna är irriterade. Arkivbild

Den kallas för Sala-lådan, matlådan som levereras till pensionärer i färdiga förpackningar en gång i veckan. Lådorna tillverkas i Sala och transporteras till Hallsberg.

Vill lägga locket på

Från pensionärsförbundet SPF är man kritisk till dessa plastlådor och vill lägga locket på. Allt fler pensionärer ratar mattjänsten.I stället ber de hemtjänsten att köpa med färdigmat åt dem i livsmedelsbutiken. Eller låter bli att äta.

– I senaste numret av förbundstidningen Veteranen finns en rapport från Socialstyrelsen som visar att varannan äldre människa med kronisk sjukdom är undernärd, säger Roland Edlund, som är SPF-ordförande i Hallsberg.

Stormöte

För ett år sedan arrangerade SPF ett stormöte i Hallsberg om mat. Efter det tillsattes en utredning i kommunen som skulle belysa olika matalternativ.

– De lovade bättring, men ingenting har hänt, konstaterar Roland Edlund.

SPF vill att Hallsberg återgår till tidigare ordning, det vill säga att pensionärer som inte klarar mathållningen själva ska få hem sin mat från det kommunala köket. För den maten hyllas.

Vässar sina vapen

Nu vässar pensionärerna sina vapen. Ett nytt stormöte är utlyst i Hallsberg, i missionskyrkan torsdag 15 september klockan 16.

Särskilt inbjuden är Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro universitet tillika överläkare på USÖ. Vidare deltar kostexperter på mötet, samt politiker från Hallsbergs kommunledning.

Varför har måltidsutredningen dröjt ett helt år?

– Det har varit en del på vägen. Nu finns det med som ett beslutsärende på nästa kommunstyrelse, säger kommunstyrelsens ordförande Thomas Doxryd (S).

Finns det hopp för pensionärerna?

– Jag ser positivt på frågan. Så mycket kan vi säga i nuläget, säger Doxryd.

Mer läsning

Annons