Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ode får sitta kvar trots att hon flyttat

 Emma Ode (MP) får behålla sitt uppdrag i miljö, bygg-, och myndighetsnämnden under resten av mandattiden, trots att hon har lämnat Hallsberg och flyttat till Örebro. Det beslutade kommunfullmäktige i går kväll.

Annons

– Vi är i slutet av perioden och det är inte många möten kvar. Det är rimligt att vi beviljar henne den möjligheten, sade kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Beslutet var långt ifrån enhälligt. Centern, Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig. Kristdemokraterna valde att inte delta i beslutet.

– Jag tycker det är konstig att komma med det här nu. Emma Ode borde ha haft smakfullheten att avsäga sin sina uppdrag, sade Anders Lycketeg (C) och backades upp av partikamraten Östen Karlsson.

Enligt kommunallagen har fullmäktige rätt att bevilja undantag. Och det röstade majoriteten för.

– Det är jag som har bett Emma att stanna kvar. Det är inte så mycket att bråka om, ansåg Lotta Öhlund (MP).

Emma Ode förklarade för NA före mötet varför hon vill stanna kvar den korta tid som återstår:

– Min begäran att få sitta kvar i nämnden är skriven utifrån att jag vill göra ett bra jobb och avsluta mitt politiska arbete i Hallsbergs kommun på bästa sätt.

Emma Ode påpekar att mandatperioden snart är slut, och när mandatperioden upphör så avvecklas också den nämnd som hon är presidieledamot i.

-Jag tycker att beslutet att avveckla miljö, bygg-, och myndighetsnämnden var fel från början men nu är beslutet fattat, säger hon.

 Emma Ode menar att hon har försökt att alltid göra ett bra arbete i nämnden och vill fortsätta med det under den lilla tid som är kvar.

- Det är ju bara några få möten som återstår innan nämnden upphör och om jag skulle avsäga mig och vi skulle välja en ny ledamot istället för mig så finns inte särskilt mycket tid eller anledning för den personen att sätta sig in i nämndens arbete eller vilka ärenden som pågår, påpekar hon.

- Jag och min partigrupp bestämde att det var bäst att göra på detta sätt. I den dialog jag har haft med min nämndordförande Anne och förvaltningschef Leif samt med den Socialdemokratiska gruppen så har de hittills instämt i det synsättet.

Mer läsning

Annons