Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oenighet om 2014 års budget

Samsyn får ge vika för partipolitik. Kommunstyrelsen har klubbat en stram budget för 2014, men allianspartierna och Vänsterpartiet går sina egna vägar. Även Sverigedemokraterna reserverar sig.

Annons
På nästa fullmäktige ska budgeten klubbas. Alla partier i Hallsberg är överens om att kommunen måste spara. Men hur hårt svångremmen ska dras åt de kommande åren, och på vilket sätt, råder det delade meningar om.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ställt sig bakom vad de kallar en budget med ansvar för ekonomi och framtid.

– Hallsbergs kommun har en ljus framtid med jobb och framtidstro. Men för att komma dit krävs hårt arbete och en kommunledning som är beredd att ta ansvar, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

De har valt en försiktg hållning i nästa års budget.

– Det är roligare för verksamheten om det kommer till mer än beräknat, än att göra det omvända. Det sättet har man varit igenom nu några år, som bekant, säger Svahn.

Allianspartierna har lagt ett eget förslag. De har större tillit till skatteintäkter och statsbidrag och räknar med en miljon extra från det hållet nästa år.

– År 2014 har vi fått ett nytt skatteutjämningssystem. Det gynnar vår kommun. Vi ser också att befolkningen börjat öka igen, säger oppositionsrådet Ewa Unevik (M).

– Vi tror inte att det kommer pengar från himlen. Vi går på prognoser som redovisas från Sveriges kommuner och landsting, tillägger Anders Lycketeg (C).

Läs mer i fredagens NA.

Mer läsning

Annons