Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat intag kräver fler elevbostäder

Höstterminen 2012 utökar Sydnärkes utbildningsförbund sitt elevboende med sex platser. Orsaken är riksintaget på eldistributionsutbildningen i Knottebo.

Annons

Från och med läsåret 2012-13 har elever från hela landet kunnat söka utbildningen till eldistributionselektriker i Knottebo, som startar andra läsåret av elprogrammet.

Av de åtta platserna har sex tillsatts av elever som kommer från andra delar av landet. Därför krävs nu fler elevbostäder.

– Vi har hyrt två fyrarumslägenheter av Hallbo på Nytorgsgatan i ett av höghusen. Vi kommer att hyra ut tre av rummen i varje lägenhet till eleverna möblerat eller omöblerat, säger Hans Karlsson (S), styrelseordförande i Sydnärkes utbildningsförbund.

2 500 kr i månaden

Månadskostnaden blir 2 500 kronor per elev. Hyreskont-raktet för lägenheterna gäller i första hand för det kommande läsåret, men behovet lär fortsätta att finnas och kommer troligen att bli större läsåret därpå. – Då är ju utbildningen fullt uppbyggd med totalt 16 elever, åtta som går andra året och åtta som går tredje året, säger Hans Karlsson.

Inget nybygge

Han tror att det kan bli aktuellt att hitta bostäder som kan användas som elevboende även på lång sikt.

– Vi tittar på att utveckla ett mer permanent elevboende. Men det kommer inte byggas något nytt, utan det kommer ske i befintliga fas-tigheter i norra Hallsberg.

Hans Karlsson är styrelseordförande även i Hallbo, men tycker inte att han sitter på två stolar i det här fallet.

– Nej, det är tjänstemännen som sköter förhandlingarna. Och när det gäller bostäder av den här typen är det hos Hallbo de finns. Hade det funnits någon annan som erbjudit billigare alternativ hade vi valt det, säger Hans Karlsson.

Sedan tidigare finns ett elevboende för orienteringsgymnasiets elever på Västra Storgatan.

Mer läsning

Annons