Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika lokaler enda alternativet för teaterföreningen

Ingen teatersalong och ingen ordförande, men ändå en livskraftig förening. Så sammanfattas dagsformen för Hallsbergs teaterförening.

Annons
Någon sådan här fullstor stor, som fanns inne på Folkets hus, har inte längre teaterföreningen tillgång till. Arkivfoto: Samuel Borg.

Teaterföreningen står utan egen lokal sedan rivningen av Folkets hus. Vid sina föreställningar senaste dryga året har man använt sig av före detta Tingshuset, och via samarbete med andra aktörer Magiska Teatern i Vretstorp och Mässen i Sannahed.

De har även möjlighet att vara i Alléskolans aula, men det har inte nyttjas än.

- Vi tror inte vår publik, som brukar ligga på som mest uppåt hundra personer, skulle uppskatta en lokal som rymmer 400. Det blir lätt ödsligt. Lokalen skulle också för att göra sig som teaterlokal behöva inredas på ett annat sätt, säger Ulla Johansson, mångårig sekreterare i föreningen.

Lokalen i Tingshuset tycker hon är fin, men det finns ingen egentlig scen och det går in max 80-talet publik.

- Tills vidare får vi alternera mellan de olika lokalerna, utifrån vad som passar för den föreställning vi tar in.

På årsmötet som hölls i början av månaden kunde tre nya yngre styrelsemedlemmar hälsas välkomna. Nio engagerade ledamöter finns, som delar på arbetsuppgifterna sedan ordförande flyttade från orten i somras och ingen ny har kunnat hittats.

- Det ställs så många krav på en ordförande nu för tiden, det är nog därför ingen vill, Men vi är envisa och fortsätter jobba på. Vår trogna publik med sitt stora intresse för teater peppar oss ju också till att fortsätta, säger Ulla Johansson.

En som dock fick nog efter rivningen av Folkets hus är Runa Adolfsson. Efter imponerande 46 år i styrelsen, med rollen som kassör sedan tidiga 1970-talet, avtackades hon på årsmötet.

- Jag älskar teater och hade mycket väl kunnat tänkt mig att fortsätta, men inte nu när så mycket förstörts för oss. Utan någon bra lokal känns det som om allt bara blir B-uppsättningar, hur mycket jobb man än lägger ner, säger Runa Adolfsson.

Runa var bara 19 år då hon gick med i teaterföreningen, och blev då vald till sekreterare. Efter några år stod det klart att hon trivdes betydligt bättre med siffror än med bokstäver och rollen som kassör skulle hon sen komma att behålla ända fram till nu.

Lika länge var hon kontorist på Folkets hus- så det är inte svårt att förstå att rivningen var något som tog henne väldigt hårt.

- Varför var det så bråttom helt plötsligt med rivningen? Jag kan bara inte förstå det, säger Runa.

Nu ser hon fram emot att gå på teater, utan att själv vara med och förarbeta allt.

- Möten har jag också suttit på så många genom åren så det kan räcka nu.

Nästa föreställning i Hallsbergs teaterförenings regi är En doft av medelhavet som ges den 11 april på Tingshuset.

Mer läsning

Annons