Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oppositionen styr redan revisionen

Sedan årsskiftet är folkpartisten Peter Langlott ordförande i kommunrevisionen i Hallsberg. Det oppositionen efterlyser är ett principbeslut på hur styret ska se ut.

Annons

I fredagens NA berättade NA om en motion gällande ordförandeskapet i kommunrevisionen som Moderaterna har lämnat in.

I sitt förslag yrkar Moderaterna på att revisionens ordförande ska vara från det block som är i opposition.

Motionen behandlades vid veckans möte i fullmäktige. Artikeln som NA skrev från mötet blev dessvärre felaktig delvis. Vi ber om ursäkt för det.

Det som gäller är att sedan årsskiftet har oppositionen i själva verket ordförandeposten i kommunrevisionen. Det är ett resultat efter överläggningar mellan partierna.

Ledamöter som ingår är: ordförande Peter Langlott (FP), Lars Billström (S), Siv Palmgren (S), Per Ager (S), Torvald Evanni (C) samt Sven-Olov Olofsson (M).

Om man utgått från resultatet i valet skulle Socialdemokraterna kunna tagit ordförandeposten själva, men det har de alltså inte gjort.

– NA:s artikel i fredagstidningen ger en bild av att vi vill granska oss själva. Så är det inte, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Det Moderaterna efterlyser är dock ett principbeslut i kommunfullmäktige, en gång för alla. De vill att ordföranden i revisionen alltid ska utses från oppositionen.

Enligt majoritetspartierna skulle det emellertid vara fel gentemot framtida fullmäktige att i förväg fastställa en sådan regel. Därför vill de skaka hand i stället om uppgörelsen som gäller nu.

Mer läsning

Annons