Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimism i Hallsberg trots minus

Dystert för Hallsberg i ny befolkningsrapport, men kommunalrådet Andreas Svahn (S) låter sig inte nedslås.
– Jag är helt övertygad om att Hallsbergs kommun har en strålande framtid, säger han.

Annons
Fler bostäder behövs. Kvarteret Kronan med 48 lägenheter växer fram i Hallsberg. 18 till är på gång. Men det räcker inte.

Statistiska centralbyrån, SCB, har sammanställt befolkningsutvecklingen för första halvåret 2013. I Örebro län ser det positivt ut för alla kommuner - utom för Hallsberg och Hällefors.

– Jag är inte så förvånad. I nuläget har vi stor brist på bostäder, säger Andreas Svahn.

Hallbo har rustat mycket i sitt bestånd, men folk köar och tar lägenheterna efterhand som de blir klara. Hallbo har i dag en vakansgrad på endast två procent, menar Andreas Svahn.

– Mellan 1991 och 2012 fanns heller ingen nyproduktion i Hallsberg. Det blev för stort glapp, säger han.

I början på 2000-talet rev ni 270 lägenheter. Har du ångest för det nu?– Nej. Jag är övertygad om att det var rätt beslut som togs. Bostäderna uppfyllde inte den standard som krävs i dag, och Hallbo hade inte orkat rusta det beståndet. Flera kommuner är i samma situation som vi.

Andreas Svahn kan se att storstäderna lever gott. Där är inflyttningen stor och bostadsföretagen har muskler att bygga nytt.

– Det har inte bostadsbolagen i de mindre kommunerna, menar han.

Hallsbergs kommun investerar nu 70 miljoner och får 48 nya lägenheter i kvarteret bakom hotell Stinsen. Vidare bygger företaget K-fastigheter 18 centralt belägna lägenheter. Betydligt fler står i kön.

– Vi vill att fler företag som K-fastigheter ser möjligheterna i Hallsberg och byggger här, säger oppositionsrådet Ewa Unevik (M).

På den punkten är politikerna helt överens. Kommunen ska växa till minst 16000 invånare år 2025, och nu ska en konkret strategi fram för hur målet ska nås.

Mer läsning

Annons