Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ord och inga visor när nya fullmäktige möttes

Med bestämd röst öppnade Inga-Britt Ritzman (S) mötet för nya fullmäktige:– Det viktigaste ni har att göra är att representera Hallsbergarna i samhällets tjänst.

Annons
Veteraner i ledningen. Hallsbergs nya presidium för mandatperioden, från vänster: vice ordförande Inga-Britt Ritzman (S), ordförande Ulf Ström (S), kommunsekreterare Niklas Tiedermann och andre vice ordförande Solveig Eriksson (C).

Det var ord och inga visor när de nyvalda, och omvalda, ledamöterna i Hallsbergs kommunfullmäktige samlades till mandatperiodens första möte på måndagskvällen.

Anders Lycketeg (C) har suttit längst i församlingen, men då han var frånvarande denna kväll fick Inga-Britt Ritzman i egenskap av ålderman stå för inledningstalet.

Hon hälsade alla välkomna, men talade också om ansvaret det innebär att vara förtroendevald.

Kommunjurist Niklas Tiedermann tog vid och höll ett rejält anförande om praktiska ting för ledamöterna.

– Det är lämpligt att ni håller er väl informerade om de ärenden i politiken som pågår överhuvudtaget i Hallsberg, sade juristen.

Nytt presidium valdes för de kommande fyra åren. Posterna gick till tre veteraner. Ulf Ström (S) omvaldes till ordförande, Inga-Britt Rizman (S) blir vice ordförande och Solveig Eriksson (C) andre vice ordförande.

De nyvalda fick också ett smakprov på ”riktig” politik. Kvar sedan förra perioden låg kommunens delårsrapport 2014 att besluta om.

– Jag är stolt över att det går bättre och bättre för Hallsberg. Fler än på länge bosätter sig i vår kommun, sade Andreas Svahn.

Han lyfte också bostadsbyggandet, de förbättrade resultaten i skolan och ekonomin.

– Prognosen pekar mot ett överskott på drygt tio miljoner, sade han.

Revisorerna är inte nöjda när det gäller uppföljningen av kommunens mål.

– Det beror på att vi är inne i en ny process, då fullmäktige i våras satte upp nya mål, förklarade Andreas Svahn.

Mia Sydow Mölleby (V) var skeptisk. Varför hade man satt upp så luddiga mål, om de inte går att följa upp, undrade hon:

– Det är väl poängen med det, för att komma till bättre resultat?

Andreas Svahn slog fast att de kommer inte dra igång något arbete med mål som sattes för fyra år sedan, kritik eller inte.

Torbjörn Appelqvist (M) var nöjd med delårsrapporten och gladdes även han åt den positiva utvecklingen.

– Men det finns en del vi behöver arbeta mer med, som upphandlingspolicyn och näringslivsprogrammet, anser han.

På ledamöternas frågestund lyfte Sven-Åke Lindberg (C) nyheten om att 60 jobb hotas i Hallsberg då Trafikverket föreslår att trafikledningscentralen på orten ska rationaliseras bort.

Andreas Svahn förklarade att kommunen och regionförbundet har uppvaktat Trafikverket. De planerar att agera gemensamt, och även ta hjälp av användare på järnvägen.

– Det blir inte lätt att vända på den här skutan, men vi har inte gett upp, sade han.

Det blir inte lätt att vända på den skutan, men vi har inte gett upp. Andreas Svahn (S) om förslaget att lägga ned trafikledningscentralen i Hallsberg.

Mer läsning

Annons