Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över sänkt vägbidrag

Teknik- och plannämndens beslut att sänka bidragen till enskilda vägar har fått invånarna på landsbygden att reagera. Ett 30-tal vägsamfälligheter enas i stark kritik mot beslutet.

Annons
Enade. Alf Nilsson, Bertil Tryven, Morgan Svensson, Gunnar Karlsson, Ingvar Axelsson, Lennart Tjäderbäck, Magnus Norrtorp, Roland Kungsberger och Agneta Bodin representerar åtta olika vägsamfälligheter. Foto: Veronica Svensson

HALLSBERG. Teknik- och plannämnden i Hallsbergs kommun har beslutat att sänka bidraget till enskilda vägar från 15 procent till sju procent, vilket är ett led nämndens stora sparkrav.

Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige, men vägsamfälligheterna kämpar för att det högre bidraget ska bli kvar. En skarp gemensam skrivelse är lämnad till kommunen, och man fortsätter protestera.

– Det är inte bara vi som bor vid vägarna som använder dem, alla får åka här. Det är en angelägenhet för alla, säger Gunnar Karlsson.

Vägsamfälligheterna får ett stadsbidrag plus ett bidrag från kommunen för att sköta underhållet. Resten betalar fastighetsägarna.

– 65 procent kommer från vägverket, och 15 procent från kommunen. Resten är utdebiteringar på fastighetsägarna. Vi ligger redan på minus och nu får vi betala ännu mer, säger Morgan Svensson.

– Det blir som en extra skatt, säger Alf Nilsson.

De nio representanterna som möter NA, poängterar att man inte vill bli av med ansvaret, men är emot sänkningen som skulle innebära en besparing för kommunen på runt 350 000 kronor. Det är en rättvisefråga.

– Vi är nöjda i övrigt, vi vill ju bo på landsbygden. Men man ska inte strukturellt öka orättvisor. Det här är en summa som betyder lite för kommunen, men mycket för oss, säger Ingvar Axelsson.

– Vi på landsbygden är med och betalar mycket genom skatt till tätorten som vi aldrig kan ta del av. Tätortens väghållning, cykelvägar, blommor, belysning till exempel. Det är tråkigt att det blir motsättningar, säger Morgan Svensson.

Representanterna menar också att det finns en motsättning i att kommunen uppmuntrar till att bo på landsbygden, till exempel att äldre ska bo kvar hemma, men att detta inte stöttas.

– Det är vi som får ut för om vägarna inte sköts. Men exempelvis hemtjänst, skolskjuts och turister som är i kommunens intresse måste också kunna ta sig fram, säger Lennart Tjäderbäck.

– Det är så många som ställer upp ideellt, det borde man stötta. Kommunen tjänar redan på det vi gör, säger Agneta Bodin.

På onsdag kväll har kommunen bjudit in till ett informationsmöte för berörda.

– Vi hoppas att det kommer många berörda och visar sitt missnöje, säger Gunnar Karlsson.

– Och att representanter från högsta ledningen i kommunen finns med. Det var väl på ett sånt här stormöte vi lyckades vända den förra planerade sänkningen, säger Lennart Tjäderbäck.

– Kommunen måste förklara sig, hur har de egentligen fattat detta beslut. Vi hoppas också kunna få dem att förstå vår sida, säger Magnus Norrtorp.

Mer läsning

Annons