Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östansjö bilskrot polisanmäls

Örebro kommun säger upp avtalet med Östansjö bilskrot med omedelbar verkan. Bilar från Örebro som finns kvar i Östansjö ska hämtas direkt. Samtidigt polisanmäler Örebro kommun bilskroten för bedrägeri.

Annons

Besvikelsen är stor i dag inom enheten som ansvarar för kundservice och parkeringsfrågor hos Örebro kommun. Samarbetet som inleddes med Östansjö bilskrot för tre år sedan slutar med ett förtroenderas.

– Vi vill inte ha mer med dem att göra. Vi har betalt för tjänster, men de har inte utförts på sätt som vi kan acceptera, säger Magnus Eriksson, enhetschef för kundservice i Örebro.

Östansjö bilskrot har tagit hand om så kallade lappade bilar från Örebro, sådana som övergivits och måste utredas.

– Enligt avtalet ska bilarna under tiden stå under tak i låst byggnad. Där ska fordonsägare kunna hämta dem, säger Magnus Eriksson.

Tillsammans med miljöinspektörer från Hallsbergs kommun besökte Eriksson bilskroten den sjunde oktober. Då stod bilar som är under utredning ute i skogen bortom bilskroten.

– Där stod även bilar från oss som varit avregistrerade och begärda skrotade för över ett år sedan, säger Magnus Eriksson.

Han har levt i tron att bilarna varit uppställda efter ordning, alternativt demonterade och pressade på ett miljöriktigt sätt.

– Vi har ett tiotal bilar kvar i Östansjö. De hämtas direkt. Sen går vi ut med ny upphandling. Man måste kunna lita på att de tjänster vi upphandlar och betalar gäller. Östansjö bilskrot har begått avtalsbrott, säger Eriksson.

Vidare har Örebro kommun lämnat in en anmälan till polisen i Örebro.

– För bedrägeri. Den biten vill jag inte kommentera närmare, men det finns många frågetecken runt hur våra fordon har hanterats i Östansjö, säger Eriksson.

Hallsbergs kommun har haft ett likadant avtal med Östansjö bilskrot i många år. Det avtalet har nyligen gått ut.

– Vi har fått ett nytt avtalsförslag från dem. Men jag har inte skrivit på det än. Vi avvaktar tills vi får mer klarhet i vad som hänt där ute, säger Marianne Christensen, teknisk chef i Hallsberg.

Även Trafikverket har haft en uppgörelse med Östansjö bilskrot. Trafikingenjör Alf From har precis fått veta att bilar som de lämnat har hanterats på ett otillåtet sätt.

– Jag blir förvånad. Vi är precis i färd med en ny upphandling för hela Mellansverige. När det gäller Östansjö bilskrot kommer vi nu att avvakta och se vad utfallet blir, säger Alf From.

Mer läsning

Annons