Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Över 50 viltolyckor förra året

Den cirka 1,5 kilometer långs sträckan mellan Glottra och Haddebo är farlig – både för trafikanter och djur. Under förra året har över 50 djur blivit påkörda på vägen.
– Vägsträckan är Närkes mest olycksdrabbade vägsträcka när det gäller viltolyckor, säger jägaren Klas Thornholdz, som driver egen eftersöksjour.

Annons
Klas Thornholdz menar att problemen med trafikskadade djur har ökat. Han efterlyser ett viltstängsel på vägsträckan.BILD: SAMUEL BORG

Över 50 olyckor där djur har blivit påkörda har rapporterats in under 2010 enligt Klas Thornholdz som menar att mörkertalet troligen är stort.

– Det handlar om att djuren inte ska utsättas för ett sånt fruktansvärt lidande. Man vet inte hur många djur som blir påkörda och hoppar runt på tre ben, säger Klas Thornholdz, som är irriterad över att inte fler bilister rapporterar när de kört på djur.

Torgny Gunnarsson är vd för Glottra Skog, vars kontor är beläget intill riksväg 51. Han har bott i trakten i 25 år.

– Det har alltid körts på massor av djur här. Förmodligen för att det finns fler hjortar, säger Torgny Gunnarsson.

– Det har eskalerat, säger Klas Thornholdz.

I nittio procent av fallen är det dovhjortar som körs på av bilister, menar Thornholdz. I övrigt är det främst älg och vildsvin som drabbas.

Nu tycker Klas Thornholdz och Torgny Gunnarsson att det får räcka. Den 13 januari ska de ha ett möte med representanter från Trafikverket, polisen och nationella viltolycksrådet.

Klas och Torgny vill att ett viltstängsel sätt upp på vägsträckan, en lösning som de påtalat många gånger tidigare utan resultat.

– Det är pengarna som styr, säger Klas uppgivet.

På sträckan mellan Glottra och Haddebo sitter inget viltstängsel. På resten av vägen finns det ett. Anledningen till att den gluggen finns beror på att det tidigare har funnits en gammal gärdsgård på platsen som skulle skyddas. Gärdsgården är i dag inte kvar.

Är det inte bra att det finns en vägsträcka utan stängsel där de vilda djuren kan passera vägen?

– Nej. Det finns vatten på bägge sidorna om vägen. Det finns ingen anledning till att det ska vara öppet där, säger Klas Thornholdz.

Läs mer i tisdagens NA.

Mer läsning

Annons