Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagan inlämnad om Folkets hus rivningsbeslut

UPPDATERAD. Vänsterpartisterna Göril Thyresson och Ragnar Elfström överklagar beslutet om att riva Hallsbergs Folkets hus.

Annons

I grevens tid, på överklagandetidens sista dag, inkom ett överklagande från Vänsterpartiet till förvaltningsrätten i Karlstad.

De tar upp tre punkter i sitt överklagande:

Först och främst vill de att en utredning görs angående jäv mellan kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn och Sydnärkes utbildningsförbunds ordförande Hans Karlsson, angående hantering av Folkets Hus-frågan.

De vill också att en utredning görs om  beslut har fattats i rätt tidsordning angående rivning och anbudsförfarande samt om kommunstyrelsen och kommunfullmäktige fått rätta uppgifter kring lokalutredningen.

– Vi väljer att göra en överklagan efter att många har hört av sig till oss och bett oss göra det. Att läsa Arne Grens åsikter i intervjun i NA i fredags, var också en bidragande orsak till att vi skickade in den, säger Ragnar Elfström.

– Jag har stor respekt för dem som inte tycker att Folkets hus ska rivas. Men beslutet fattades med stor majoritet i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Endast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var emot. Och jag kan inte se att beslutet skulle ha fattats på något felaktigt sätt, säger Andreas Svahn (S), kommunstyrelsens ordförande i Hallsbergs kommun.

Andreas Svahn är son till Hans Karlsson som är ordförande i SUF:s direktion. Sedan rivningsbeslutet har ett avtal tecknats mellan SUF och Hallsbergs kommun att Folkets Husföreningen i fortsättningen kommer att visa bio i Alléskolans aula.

– Det enda som jag kan tänka mig att förvaltningsrätten kan pröva är punkt två, tidsordningen. Frågan om jävssituation och om underlaget är rätt tycker jag inte har med själva rivningsbeslutet att göra, säger Andreas Svahn.

Han tycker också att det var rätt att starta upphandlingsprocessen innan kommunfullmäktige fattat det formella beslutet om rivning.

– Kommuner brukar oftast få kritik för att ta för lång tid på sig. Den här gången startade vi förberedelserna för rivningen efter att beslutet var fattat i KS. Jag tycker det hade varit konstigt om vi inte hade startat förberedelserna redan då. Och hade kommunfullmäktige fattat ett annat beslut hade vi kunnat avbryta förberedelserna, säger Andreas Svahn och tillägger att han tror att Vänsterpartiet egentligen är kritisk mot det politiska beslutet, inte det formella, och att de två har blandats ihop.

Tidsplanen var att starta rivningen av Folkets hus om ungefär en vecka.

– Nu kommer vi att avvakta tills vi fått förvaltningsdomstolens beslut, säger Andreas Svahn.

KATARINA HANSLEP

Mer läsning

Annons