Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Översvämning gav enmärklig dag i skolan

Lektioner ute, oljedoft i näsan och lunch på papperstallrik. Måndagen blev en konstig dag i Östansjö skola. Helgens översvämning har orsakat enorma skador, i delar av skolhuset ser det ut som en bomb har detonerat.

Annons
Husvilla skolbarn. Elen är utslagen i skolan och oljelukten svår. Under gårdagen fick eleverna ha lektioner utomhus. Reservlokaler håller på att ordnas fram.

När nioåringarna Alice Kungsberger och Filippa O’Leary gick till skolan i går morse gnagde oron i deras magar.

De visste ju att det otäcka åskregnet på fredagskvällen hade förstört både deras skola och Krallgatan bredvid.

– Jag var inte rädd precis, men jag undrade vart vi skulle vara, säger Alice.

– Och vad vi skulle göra, säger Filippa.

OljelunktPå skolgården möttes eleverna av oljelukten, men också av lärarna som snabbt hade tagit fram en första handlingsplan i krisläget som råder. Skolhuset är avstängt, ingen får vistas där ännu.

– Måndagen fick bli en friluftsdag. Sedan är vi i färd med att ordna ersättningslokaler, säger skolans rektor Marie Rundberg.

Enligt uppgift föll det runt 110 millimeter regn under torsdagen och fredagen i Östansjö. Det kraftigaste regnet kom på fredagskvällen. Marie Rundberg ringdes in akut till skolan vid 22-tiden. Hon trodde inte sina ögon:

– Det var som ett vattenfall som kom forsande uppifrån skogen, längs Krallgatan och in mot skolan. Jag rusade in på expeditionen för att rädda vad jag kunde, men hamnade upp till låren i vatten.

I skolans källarplan blev förödelsen total. Uppskattningsvis 500 kubikmeter vatten strömmade in och fyllde utrymmena från golv till tak. Material och inredning har vräkts huller om buller. Skolans elcentraler hamnade under vatten och strömmen är utslagen i så gott som hela skolområdet.

– Systemet hann inte svälja allt regnvatten. Därför blev det troligen baksug, vatten strömmade tillbaka in i huset från rören också, säger Karl Ekblom på kommunens miljö- och byggförvaltning.

Lyftes av vattenmassornaÖstansjö skola värms numera med alternativ energi. I källaren fanns dock en oljetank kvar som reserv. Den lyftes upp av vattenmassorna med följd att 1,5 kubik olja läckte ut.

Miljömyndigheten har kontrollerat skadan. Grundvattnet är inte hotat, men stanken från läckaget är obehaglig. Under helgen och gårdagen pumpades det oljeblandade vattnet till tanbilar och kördes till Sakab.

– Vi har tagit fram en saneringsplan och avfuktningen är igång. I första steget måste elen och ventilationen åtgärdas, säger Hans Nygren, vd på Skadeteknik.

Om någon vecka hoppas man kunna ta delar av skolhuset i bruk igen. Återställd är skolan knappast före hösten. Renoveringen beräknas kosta miljonbelopp.

Inne i skolans källarplan ser det ut som om en bomb har briserat. Vattnet som forsade in vräkte omkring allt i sin väg, även oljepannan lyftes och sprang läck. Hans Nygren från Skadeteknik planerar för saneringen.
En familj blev instängd då Krallgatan spolades sönder. Under gårdagen började man laga den mindre skadan för att få körväg från den aktuella villan.

Mer läsning

Annons