Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pappis - då får inte mamma vara med

På lördagsförmiddagarna göra sig icke mammor besvär i Hallsbergs Församlingsgård. Under Pappis är det barn med sina pappor som är välkomna.

Annons
Agnes fyllde sex månader i lördags. Hon var därmed den yngste besökaren på Pappis. Pappa Andreas Lundekvam gillar att träffa andra pappor i Församlingsgården.

Det sjungs, byggs med lego, leks och fikas under de tre timmarna med Pappis. Och självklart blir det också en hel del prat papporna emellan, om skidor, jobb och mycket annat, de stunder då barnen leker på egen hand.

NA:s kvinnliga reporter får dispens för att kunna vara med en stund och ställer bland annat frågan:

Hur är det egentligen att vara pappa i Hallsberg?

– Det är bra!, svarar Andreas Lundekvam, med dottern Agnes i famnen.

– Kommunen och kyrkan ordnar så att det finns något att göra varje dag för den som är hemma med barnen. Sedan när barnen blir äldre ser jag det som mycket positivt att det finns så många idrottsföreningar.

De flyttade till Hallsberg för tio år sedan. Utan några tidigare bekanta i grannskapet ser de träffar som öppna förskolan och Pappis som viktiga platser att knyta nya kontakter vid.

Henrik Jansson bor med sin familj i Sannahed. Efter att sambon blev arbetslös är det han som är huvudförsörjaren, och han har därför inte kunnat ta ut någon pappaledighet.

Det egna umgänget med 4-åriga sonen Mio sker till största delen på helgen. Den här dagen ska de efter Pappis även på enduro, medan mamma får egen tid hemma i stallet hos hästarna.

Utökade

– Jag var med och startade upp Pappis för omkring tre år sedan. Vi började på helgen och utökade sedan även till en torsdagskväll i månaden eftersom intresset för det fanns, säger Henrik Jansson som i lördags drog med sig en förstagångsbesökare, grannen Mojje Adolfsson och hans barn Maya och Emil.

– Min sambo är i stallet hon också. Att slippa gå dit var en anledning så god som någon till att följa med hit, säger Mojje med ett brett leende.

Daniel Brodén är den som fixar med bland annat att duka fram fikat och leda sångstunden. Till vardags är hans fritidsledare i Hallsbergs församling. Han säger att Pappis indirekt är till också för mammorna.

– Det är ju så att kvinnor både frivilligt och ofrivilligt tar på sig mycket av det som ska göras hemma. När vi är här får de egen tid.

Fika med flera goda pålägg ingår då man träffas på lördagar. När man träffas torsdag kväll lagar man kvällsmat tillsammans.

Mer läsning

Annons