Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Par får inte tillstånd att bo i huset

På udden Skävi Rotar har det stått ett hus i decennier. Ändå tillåts inte Kristine Andersson och Gustav Nyberg att bygga nytt. Myndigheternas misstag år 1979 stoppar nu det unga paret från att ens bo där.

Annons
rimligt? Innan Gustav Nyberg och Kristine Andersson var födda begick kommunen ett misstag som står              det unga paret dyrt 35 år senare. Ett papper som saknas hindrar dem från att bygga nytt och stugan de köpt får inte användas som fritidshus.Foto: Barbro Isaksson

NA berättade i fjol om Kristine och Gustav, 25 och 28 år, som gladde sig åt att få bli nybyggare i Vretstorp. Paret har bott på annat håll en tid, men har sina rötter i Kumla respektive Askersund. 

I dag är glädjen borta och hoppet släckt. När NA kommer på besök sitter paret tysta på en bänk och ser ut över den lilla Vibysjön. Getterna betar rofyllt intill. Kristine drar en suck och börjar berätta:

– Vi visste ju att Skävi Rotar är ett strandskyddat område så vi försökte verkligen kolla allt innan vi köpte tomten här. Det finns bygglov på gamla stugan. Och på handlingar från 1961 står att det är en mindre sportstuga.

Det ursprungliga fritidshuset brann ned på 70-talet. Det ersattes 1979 av en manskapsbod på 30 kvadrat, vilken fortsatte användas för fritidsändamål. Allt tycktes vara i sin ordning. Kristine och Gustav köpte tomten och planerade att ersätta stugan som står där i dag med ett bostadshus på 150 kvadratmeter.

– Vi tänkte att även om vi inte får dispens för nybygget så har vi ju ett fritidshus i alla fall.

Allt gick bra till en början. Paret sökte och fick strandskyddsdispens beviljad av Hallsbergs kommun för det nya huset, efter att miljö-, bygg och myndighetsnämnden noga övervägt ansökan.

– Det som avgör är att tomten redan får anses vara tagen i anspråk. Det har funnits ett hus där tidigare, tomten är skött och i dag står boden där som används som fritidshus, sade nämndordförande Anne Carlqvist Fors (S) till NA när beslutet togs.

Nämnden slog fast att fri passage förbi tomtmarken skulle säkerställas för allmänheten, så att man kunde komma intill sjön.

Förutom själva hustomten har dock udden Skävi Rotar med åren vuxit igen till stor del och är långt ifrån lika tillgänglig som den var historiskt. Men Gustav och Kristine har tagit dit fem getter som betar och håller på att göra öppet och fint där igen.

– Vår tanke var också att ansluta vatten, och göra i ordning vägen. För allmänheten skulle det bli lättare än förut att ta sig ut på udden om de vill. Men det är ju nästan aldrig någon här vid Vibysjön.

Drömmen om ett litet gårdsboende såg ut att gå i uppfyllelse. Då meddelade plötsligt länsstyrelsen att kommunens dispensbeslut skulle omprövas.

– De kom ut till oss på besök. Länsstyrelsen såg också positivt på vårt arbete med udden och verkade nöjda med planerna vi hade. Så vi trodde inte att vi behövde vara oroliga.

Därför kom resultatet av länsstyrelsens utredningen som en smärre chock:

– De meddelade plötsligt att kommunens beslut om strandskyddsdispens var upphävt. Vi förstod ingenting.

Det visade sig att det mycket riktigt fanns bygglov för placeringen av manskapsboden på tomten år 1979. Däremot upptäckte länsstyrelsen att det inte fanns något beslut om strandskyddsdispens vid det tillfället för 35 år sedan.

Varför kommunen inte krävde dispensen den gången kan ingen svara på i dag. Sannolikt bedömde man att förhållandena var desamma på tomten: först låg ett fritidshus där och sedan placerades en manskapsbod på platsen med samma syfte.

Någon ändrad påverkan på växt- och djurlivet skedde inte, och allmänheten hade fortfarande tillträde till sjön.

– Men formellt blev det inte rätt. Kommunen borde ha tagit ett nytt dispensbeslut den gången, till det huset. Det som händer nu är att felet som gjordes 1979 drabbar oss. Och vi var inte ens födda då...

Gustav och Kristine fick dispens av kommunen för att tomten får anses vara ianspråktagen. Men eftersom beslut saknas från 1979 menar länsstyrelsen att marken inte kan räknas som ianspråktagen, trots att det rent fysiskt ligger ett hus där och finns en tomt.

Därmed revs parets nya dispensbeslut – och drömmen om nybygget på udden var krossad.

Men det var inte nog med det. Enligt länsstyrelsen står ingenting i handlingarna om att manskapsboden som ersatte sportstugan för 35 år sedan får användas för fritidsändamål. Går man efter beteckningen är inte en manskapsbod ett fritidshus.

– Så det här är en jordbruksfastighet, egentligen. Vi skulle kunna bygga en ladugård – men vi får inte bo här. Ändå har stället alltid använts som fritidshus, säger Gustav.

– Hade det funnits ett vettigt skäl att stoppa oss vore det väl okej. Men det här blir väldigt löjligt, anser Kristine.

Paret sökte och fick prövningstillstånd hos mark- och miljödomstolen. De försökte ta stöd av de regler som gäller för hemfridszonen, det vill säga det markområde kring ett boningshus där allemansrätten är utsläckt. Men domstolen gick på länsstyrelsens beslut och det blev avslag för paret.

– Vi har vänt oss till mark- och miljööverdomstolen också, men där fick vi inte frågan prövad ens.

Kristine och Gustav reser sig och går iväg för att pyssla om getterna. De har åtminstone lov att vistas på sin tomt dagtid.

Vad tänker ni göra?

– Säg det. Vi köpte ett fritidshus på pappret. Som inte får användas som fritidshus. Vi kan sälja det som jordbruksfastighet, men vem vill ha en sådan?

– Vi får aldrig igen igen pengarna. Det känns orättvist. Eller ska vi säga otur, att de började vrida och vända på just våra papper av alla.

Inte hade de trott att det skulle bli så här. Kristine och Gustav ville ju bara göra något bra, för sig själva och för bygden.

ville göra något bra. Kristine och Gustav har tagit ut fem getter som betar på udden. De hade hoppats få göra Skävi Rotar fint och tillgängligt igen, men drömmen försvann i byråkratins kvarnar.
– Så det här är en jordbruksfastighet, egentligen. Vi skulle kunna bygga en lagård - men vi får inte bo här. Ändå har stället alltid använts som fritidshus. Gustav Nyberg

Mer läsning

Annons