Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal fick order att köpa öl till missbrukare

Bör vårdpersonal köpa alkohol till gamla som har en missbruksproblematik? Frågan ställdes på sin spets i ett äldreboende i Hallsbergs kommun när en anställd ombads gå till bolaget.

Annons
Svåra frågor. Allt fler äldre dricker för mycket alkohol och det ställer nya krav på äldrevården. I Hallsberg frågar sig vårdpersonal om de får eller bör köpa alkohol till pensionärer med missbruksproblem. Foto: Åsa Eriksson

För en tid sedan beviljades en pensionär som har ett alkoholberoende plats i ett av kommunens äldreboenden. Detta skedde efter bedömning av biståndshandläggare.

Enligt ansvariga i kommunen är det inte så vanligt att personer med omfattande missbruksproblematik kommer till äldreboende, men det händer nu och då när det finns ett omvårdnadsbehov.

Anställda på det aktuella boendet har en annan bild. Flera hade inte varit med om en liknande situation någonsin tidigare, och kände sig osäkra inför uppgiften.

– Det fanns inga klara riktlinjer. På boendet har vi ju aldrig arbetat med missbruksvård över huvud taget, och personalen fick treva sig fram, säger en anställd.

Självklart har alla pensionärer som fått bistånd rätt att vara på boendet, menar den anställde:

– Men mottagandet kunde ha ordnats bättre från början.

Flera anställda på boendet har gett uttryck för att de saknar kunskap om alkoholism. Hur gör man när en missbrukare blir utagerande? Ska de som personal behöva åka till bolaget och köpa alkohol?

– I det här fallet blev en personal tillsagd av en chef att åka till bolaget och köpa öl. Det upplevdes helt befängt. Det blev en väldigt jobbig situation.

Marie-Louise Davidsson är ordförande för fackförbundet Kommunal Hallsberg/Laxå. Hon känner till vad som hänt, men vill inte kommentera några detaljer.

– Som vi fått det beskrivet fick inte personalen gehör för sin oro först. Men sedan har arbetsgivaren inlett en kunskapsinventering och ska göra en utbildningsplan, säger Davidsson.

Mer kunskap är a och o, betonar Sunilla Reinholdsson som är drogterapeut på Öppenvården Stegen i Hallsberg/Kumla.

– En person med alkoholproblematik är en människa precis som alla andra. De har samma rätt till stöd och vård. Men personalen behöver speciell kunskap, betonar hon.

”Ingen chef säger till personal att köpa ut”

Socialchef Lena Dibbern kan inte kommentera enskilda händelser på något specifikt boende. Men socialförvaltningens hållning är hon tydlig med:

– Ingen chef säger till personal att köpa ut till personer med omfattande missbruksproblematik.

Samtidigt ska man beakta att kommunens vårdpersonal inte är satta att bedriva missbruksvård, menar Dibbern. Deras uppgift är att ge omsorg och omvårdnad, vilket en pensionär som fått bistånd har rätt till.

Enligt socialtjänstlagen ska all verksamhet bygga på respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet. På äldreboendet har pensionären sin egen bostad och har rätt att ha alkohol på sitt rum om så önskas.

– Vi har ingen rätt att beslagta alkohol eller vidta tvångsåtgärder, säger Lena Dibbern.

Men vi ska heller inte blunda för konsekvenserna, menar hon.

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen här nedan.

Äldre och alkohol

Den 1 juni 2012 infördes en ny lag. Den innebär att det är fritt att servera sprit, vin, starköl och andra alkoholhaltiga drycker på särskilda boenden som erbjuder måltidsservice. Med särskilda boenden menas äldreboenden och boenden för funktionshindrade.

Samma år presenterade Socialstyrelsen en lägesrapport inom vård och omsorg. Den pekar på att behovet av vård och stöd ökar bland vissa grupper i samhället.

Ett exempel är att allt fler äldre dricker för mycket alkohol och riskerar att bli beroende. Andelen patienter i åldern 60–79 år som vårdas med en diagnos som kan relateras till hög alkoholkonsumtion har ökat kraftigt under perioden 2000–2010. Ökningen uppgår till 45 procent för både män och kvinnor. Dessutom dör allt fler äldre med en diagnos som kan relateras till alkohol.

Källa: Sveriges riksdag/Socialstyrelsen

Mer läsning

Annons