Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personalbrist sinkade utryckning

Esslatorp ligger 200 meter från Vretstorps deltidsstation, ändå gick larmet först till Byrsta två mil bort när äldreboendet började brinna. Orsak: personalbrist i utryckningsgruppen.

Annons

Det var den 26 november som automatlarmet gick kl 6.15 vid Esslatorps äldreboende. I boendet finns fem servicelägenheter.

En termos som hade lämnats på en het spis började pyra och orsakade kraftig rökutveckling. Inne i lägenheten fanns en kvinna.

När automatlarmet gick så skickades inte ortens deltidskår som första styrka. I stället larmades heltidsstationen Byrsta till platsen, trots att det skulle ta längre tid för dem till Esslatorp.

Några minuter efter att automatlarmet hade lösts ut så ringde skärrad personal på äldreboendet även manuellt till brandkåren, eftersom ingen kunde se att någon bil var på väg från ortens station.

Först efter 6.30 larmades även Vretstorps deltidstyrka. Den kom till Esslatorp strax efter brandbilen från Byrsta som fått larmet en kvart tidigare.

Händelsen har väckt frågor i samhället. Själva förloppet gick bra, kvinnan undkom med lättare rökskador. Men varför larmades inte deltidsstationen ut direkt? undrar invånarna.

Per-Ove Staberyd är chef för Nerikes brandkår. Han berättar att de har rekryteringsbekymmer i Vretstorp. De ska vara tre brandmän i varje utryckningsgrupp, men för närvarande finns en grupp där de bara är två.

– Vi håller på att rekrytera. Tills bemanningsfrågan är löst så larmar vi Byrsta i första läget, som säkerhet, förklarar han.

Enligt Staberyd så skickas Byrsta alltid ut ändå. Såvida det inte handlar om enkla saker så larmas normalt två stationer i alla händelser, menar han. Förfarandet i Vretstorp har heller inget med ekonomi att göra, försäkrar han.

– Vi vill hålla bra servicenivå på alla våra stationer. Problemet är att det finns så få arbetsplatser i Vretstorp. För att kunna vara deltidsbrandman måste du både bo och jobba på orten, säger Staberyd.

Mer läsning

Annons