Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pettersson uppmanades lämna KD - men stannar

Striderna i toppen på Kristdemokraterna har spridit sig till Hallsberg. Lokala ledamoten David Pettersson röt ifrån vilket ledde till att han ombads lämna sitt uppdrag för KD. Han stoppas dock från annat håll.– De andra i alliansen har bett mig att stanna, annars hade jag gått, säger Pettersson.

Annons

I går kväll hade fullmäktige sammanträde i Hallsberg. På dagordningen fanns en avsägelse från uppdrag som ledamot i teknik- och plannämnden, inlämnad av David Pettersson.

Men innan sammanträdet tog sin början ströks punkten. Till synes ett pennstreck, men bakom döljer sig svåra interna strider i Kristdemokraterna.

– Jag har öppet ifrågasatt våran partiledning centralt och tagit ställning för Mats Odell. Det är inte rumsrent att göra så. Fast jag är inte ensam. Flera har lämnat partiet, lokalt också, säger David Pettersson.

Medveten strategi

Mats Odell avgick som gruppledare i riksdagen för Kristdemokraterna i februari, efter partiledarstriden mot Göran Hägglund. Enligt David Pettersson låg en medveten strategi bakom som gick ut på att få Odell avsatt.

– Jag ställer inte upp på sådan etik och moral, säger Pettersson.

”Säga ifrån”

Han pekar också på att Kristdemokraternas ungdomsparti stod enat bakom Odell, de som är partiets framtid. Ändå blev Odell petad. Då måste man få säga ifrån, anser Pettersson.

– Men jag vill inte bli betraktad som vilde, det strider mot mina värderingar som kristdemokrat. Och jag tycker mycket om mitt uppdrag i teknik- och plannämnden där vi har bra och fin gemenskap. Så jag stannar mandatperioden ut.

Tomas Hagenfors är partiföreträdare för Kristdemokraterna lokalt. Han säger sig ha orubbat förtroende för David Pettersson.

– Vi tycker i grunden lika. Men vi kom till olika slutsatser och han valde att lämna partiet. Efter att ha talat med allianskollegorna bestämde han sig för att stanna kvar, säger Hagenfors.

Däremot hade Pettersson varit tvungen att lämna sitt uppdrag i nämnden om han hade hoppat av, menar Hagenfors, eftersom platsen inte är personlig utan tillhör partiet.

Mer läsning

Annons