Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på flytt av tavla väcker motstånd

PÅLSBODA. Den exklusiva tavlan som en gång i tiden skänktes till Sköllersta storkommun tillhör Pålsboda, anser ortsbor som är beredda att ta strid om en eventuell flytt till Hallsberg.

Annons
I Pålsboda är man djupt oroad över uppgiften att deras tavla ”Två brottare” ska flyttas till Hallsberg. Rolf Wiking blev inte glad när den nyheten slog ned.

Det var i torsdags som männen i Pålsbodas ”gubbdagis” fick höra talas om att kommunen vill att tavlan, ”Två brottare” av den kände Eugène Jansson, ska flyttas till Hallsberg.

– Politikerna gör sig en rejäl tavla om den flyttas. En tavla som i så fall blir bra mycket billigare än orginalet, säger Rolf Wiking tavelskötare.

Motiv från olympiaden

Målningen hänger i Fokets hus i Pålsboda. Den skänktes på den tid Pålsboda tillhörde Sköllersta storkommun som tack för att kommunen ordnade en större industritomt till ett företag.

– Det var häftstiftsfabrikens dåvarande ägare som köpte tavlan som målades under olympiaden i Stockholm och tavlan skulle pryda någon vägg i Pålsboda enligt direktören, förklarar Rolf Wiking.

Men efter uppgifterna att tavlan ska plockas ned och hängas i Hallsberg blev Rolf Wiking

och de andra som träffas på ”Gubbdagis” mycket oroliga och bekymrade.

– Jag ringde tjänstemannen som fått till uppgigt att hämta ”hem” tavlan och berättade att vi inte var glada. Vi kommer att göra allt för att tavlan ska vara kvar i Pålsboda där den faktiskt hör hemma, säger Rolf Wiking.

Kommunen äger tavlan

Det är Hallsbergs kommun som äger den enorma tavlan av Eugène Jansson som föreställer två brottare på Olympiska sommarspelen 1912. En tavla som efter år av efterlysning hittades i Pålsboda och som fick Liljevalchs att jubla. Tavlan ”Två brottare” lånades ut för snart tio år sedan till en exlusiv utställning i Stockholm.

På kommunen säger Börje Boman, enhetschef på Hallsbergs kultur- och fritidsavdelning, att han fått direktiv direkt av kommunalrådet Thomas Doxryd (S) att utreda om tavlan kan flyttas till Hallsberg.

– Det har varit en kille och kollat om det är möjligt att flytta tavlan. Jag förstår om de i Pålsboda reagerar men inget är bestämt ännu.

Vill ha bättre exponering

Han har inte tagit del av det gamla gåvobrevet där enligt uppgift ska stå att tavlan ”ska pryda någon vägg i Pålsboda”.

– Jag vet bara att tavlan har hängt i Hallsberg i Alléhallen på mitten av 70-talet. Jag tror att kommunen vill exponera tavlan på ett bättre sätt än den trappuppgång i Pålsbodas Folkets hus där den hänger i dag, säger Börje Boman.

Eugène Jansson

Eugène Jansson (1862-1915) utbildade sig vid Konstakademin 1881-82 och anslöt sig till Konstnärsförbundet när detta bildades 1886.

Efter att ha bosatt sig på söder, med utsikt över Riddarfjärden, några år senare inledde han sitt "blåmåleri", först i pastell men senare i olja. Ofta med storartade afton- och nattstämningar, där stadens gulvita ljus blandas med stjärnornas reflexer i det mörka vattnet. Konstverken förnenklades med tiden allt mer, tills de omkring 1903 nästan upplöses i abstraktion. Från och med 1904 vände sig Jansson mot en annan ytterlighet: trägna naturalistiska studier i stora format av den nakna manliga kroppen i atletisk utövning.

Källa: Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons