Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerat asylboende i baracker stoppas

Det blir inget asylboende i barackerna på Ralagärdet i Hallsberg. Kommunen kommer inte att bevilja bygglov.

Annons

Hallsberg. Under tisdagen presenterades nyheten att företaget Paviljongen i Hallsberg AB i samarbete med företaget Expertiss skulle öppna ett asylboende med 85 platser i de tomma baracker som tillhör företaget Train Alliance. Barackerna som var planerade som omklädningsrum för arbetare på tågverkstäder, skulle börja byggas om. Boendet skulle öppna om åtta veckor.

Men under onsdagen stoppade Migrationsverket beslutet. Kommunen sa ifrån.

– Vi kan inte, och får inte, ge bygglov till ett boende på den platsen. Det är varken lämpligt eller möjligt, säger Hallsbergs kommuns kommunalråd, Andreas Svahn. Det är inte detaljplanerat och det finns varken vatten, el eller avlopp framdraget. Dessutom är det en leråker under höst- och vinterhalvåret.

Han berättar att kommunen tog emot beskedet om asylboendet med bestörthet i tisdags.

– Vi skulle ha haft ett informationsmöte klockan 10 på onsdagen. Klockan 9.30 hörde Migrationsverket av sig och sa att det varken skulle bli något boende eller något möte, berättar Andreas Svahn.

Migrationsverket har avbrutit samarbetet med företaget Paviljongen AB i Hallsberg och lagt ner planerna på asylboende i Train Alliances baracker.

Andreas Svahn välkomnar beskedet, men är ändå kritisk till Migrationsverkets agerande.

– Migrationsverket har inte ens bemödat sig att ta reda på lämpligheten i en möjlig placering av boendet. Vi vill självklart ta vårt ansvar som kommun och ta emot asylsökande nu när det kommer enorma flyktingströmmar från länder som Irak, Syrien och Afrikas Horn. Vi vill fortsätta samarbeta med Migrationsverket, men inte på det här sättet. I fortsättningen vill vi vara med från början i processen innan ett asylboende öppnas i kommunen.

Hallsbergs kommun har sedan tidigare ett avtal med Migrationsverket att ta emot 50 flyktingar. En del av platserna finns i kommunen, andra platser köps, bland annat i Laxå kommun, där Hallsbergs kommun betalar för platser för ensamkommande flyktingbarn.

Andreas Svahn kritiserar också företaget som tänkte starta boendet.

– Jag är djupt kritisk och fruktar tyvärr att det här är ett sätt att tjäna pengar på människor i nöd. Asylboenden är en av de mest privatiserade av alla branscher, och Migrationsverket har inga egna boenden, de upphandlar alla. Men vi måste vara beredda på det här, även i fortsättningen.

Han berättar att processen och företaget startades i maj, helt utan kommunens kännedom. Expertiss, det Västerviksföretag som skulle samarbeta om boendet i Hallsberg, driver ytterligare fyra asylboenden på andra orter i Sverige, med cirka 700 platser.

– Beslutet att avbryta samarbetet med företaget Paviljongen i Hallsberg är fattat centralt på upphandlingsavdelningen i Norrköping, och inte på enheten i Örebro, säger Ewa Johansson, enhetschef på Migrationsverket i Örebro län.

NA sökte under onsdagseftermiddagen utan framgång representanter för upphandlingsenheten i Norrköping.

Mer läsning

Annons