Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vässar styrkorna

Det enda som saknas är finkan. Polisen i Sydnärke har tagit med sig det bästa från olika epoker och format ett arbetssätt som tycks vara lyckosamt. Flera poliser finns ute på fältet och fler brott kan utredas lokalt.

Annons
Rickard Albertsson går i ettan på Alléskolan. Ordningspoliserna Jenni Bergling och Julia Höglund stannar till och pratar med honom utanför Ica i Hallsberg.  BILD: SAMUEL BORG

När närpolisreformen genomfördes i Sydnärke på 90-talet var det inte många poliser som applåderade. Man upplevde att resurserna tröt ute i området och snart nog fick polisen börja omgruppera sig igen.

I dag är Sydnärke återigen ett storpolisområde med huvudstation och flera centrala funktioner i Hallsberg. I mångt och mycket liknar organisationen den man hade innan närpolisreformen. Per Inzsöl, som är chef för närpolisområde Syd, tycker ändå inte att förändringsåren ska betraktas som onödiga.

– Vi har tagit med oss det bästa från de olika epokerna. I dag jobbar vi utifrån en bra modell som ger oss styrka, säger han.

Per Inzsöl tror på närhetsprincipen. Även om Örebro län är ett bra område rent geografiskt där polisgrupper snabbt kan styras om, är han mycket nöjd med att Sydnärke har fått tillbaka mycket egen kapacitet på plats.

– Vi är ungefär samma antal poliser som under närpolistiden, men antalet chefer är decimerat. Vi styr och planerar allt arbete själva här i Syd, med uppbackning från vakthavande befäl i Örebro om kvällar och helger.

Under ledning av den operativa enhetschefen Lars Hjärtsjö jobbar ett antal grupper ute i Sydnärke med dygnet-runt-bevakning och utryckningar. Drogbekämpning är en del.

Per Inzsöl värnar fortfarande om de lokala närpolisgrupperna. De är ”experter” på sina kommuner, som han säger.

- Närpoliserna jobbar också som ungdomspoliser. De är ute mycket, jobbet bygger på nära kontakt med ungdomar. Det är ett jätteviktigt område.

I det sammanhanget har polisen och kommunerna dessutom inlett ett mer strukturerat samarbete än tidigare. NA har berättat förut om den överenskommelsen. En genomförandeplan beskriver vad var och en ska göra. Hallsbergs plan är klar, Askersunds snart, Kumlas på väg och Laxå återstår.

Läs mer i tisdagens NA.

Ordningspoliserna Jenni Bergling och Julia Höglund anser att kontakten med allmänheten är viktig för att skapa förtroende. Här är de i samspråk med Mats Wiberg och Jessica Karlsson utanför Ica i Hallsberg.  BILD: SAMUEL BORG
Ordningspoliserna Jenni Bergling och Julia Höglund patrullerar Hallsbergs gator. BILD: SAMUEL BORG

Mer läsning

Annons