Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiken organiseras om i Hallsberg

Hallsbergs kommun ska organiseras om. Ett principbeslut för den nya organisationen togs på tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen.

Annons

I grunden för planerna på omorganisation ligger en strävan mot mer samarbete över kommungränserna. Därmed ska också ansvaret inom politiken göras om.

- Vi samarbetar redan om flera saker mellan kommunerna, exempelvis har vi en gemensam lönenämnd och en IT-nämnd, säger Siw Lundander (S) som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Hallsberg.

Skälet till utökat samarbete är inte i första hand besparingar, utan att man tror att man gemensamt kan förbättra kvaliteten för kommuninvånare, säger hon.

Just nu pågår arbetet med att starta ett kommunalförbund med kommunerna Hallsberg, Askersund, Laxå och Lekeberg, där målet är gemensam avfallshantering. Men inget är bestämt än och beslut om det planeras före sommaren. Hallsbergs kommun vill dock redan nu ingå i en gemensam politisk nämnd mellan kommunerna, Sydnärkes miljönämnd.

- Under kommunstyrelsesammanträdet bestämde vi att vi ska ansöka om att tillhöra Sydnärkes miljönämnd, säger Siw Lunander.

Det finns också ett samarbete mellan Askersund, Laxå och Lekeberg i Sydnärkes byggnämnd. Där vill dock inte Hallsberg vara med.

- Vi anser att det är strategiskt viktigt för oss att behålla den fysiska planeringen i kommunen, och det kan vi inte om vi går med i byggnämnden.

Kommunförbundet kring avfallshantering planeras att starta den 1 januari 2015. Även den nya politiska organisationen ska träda i kraft då är det tänkt.

- Tre stora nämnder planeras, plus kommunstyrelsen. Meningen är att nämnderna ska hantera områden av praktisk karaktär, medan kommunstyrelsen ska ta strategiska beslut, säger Siw Lunander.

Hon säger att enigheten i kommunstyrelsen är stor kring den politiska organisationen, men att det kan komma att ske justeringar innan fastställs. Och det som bestämdes på tisdagens sammanträde är ett principbeslut, inte ett definitivt beslut.

Den helt nya nämnden är drifts- och servicenämnden. Den ska ta över ansvar för städverksamhet, kostverksamhet och fastighetsfrågor från kommunstyrelsen. Drift- och servicenämnden har också ansvar för bygglovsfrågor och energirådgivning. Nuvarande teknik- och plannämnden upphör.

Kultur- och utbildningsnämnden får i fortsättningen ansvar för föreningslivet, och innefatta alla föreningar, lokaluthyrning och driften av fritidsanläggningarna. Ett utskott ska arbeta på nämndens uppdrag.

Socialnämnden tar över ansvar för arbetsmarknad och flyktingar, och får ansvar för tillsyn av alkohol, tobak och receptfria läkemedel.

Det som tidigare hette miljö-, bygg- och myndighetsnämnd upphör. Ansvaret, förutom för bygglovsfrågor, ska flyttas till Sydnärkes miljönämnd.

Mer läsning

Annons