Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker i luven på varandra

En strid har brakat loss i Hallsberg. Centern och Moderaterna anklagar Socialdemokraterna för att fatta beslut om ett nytt äldreboende på odemokratiskt sätt.– De har fått alla uppgifter. Jag tror de har valrörelsefeber, kontrar Andreas Svahn (S).

Annons
protest. Anders Lycketeg (C) och Ewa Unevik (M) är kritiska mot beslutsordningen runt det nya äldreboendet Regnbågen. De anser att majoriteten har hanterat ärendet odemokratiskt.

 Ewa Unevik (M) och Anders Lycketeg (C) är kraftigt irriterade:

– Det nya äldreboendet i Regnbågen var inplanerat och finns i budget 2015. Om det inte varit valår hade Andreas Svahn aldrig kommit stickande med 1,2 miljoner nu, säger Lycketeg.

– Givetvis ska vi ha platserna för våra äldre! Men det är odemokratiskt att vi ska läsa om besluten i tidningen innan vi ens är informerade, säger Unevik.

Det är känt att behovet av äldreboenden ökar i Hallsbergs kommun. Socialförvaltningen har svårt att hitta plats till äldre som är färdigbehandlade på USÖ, och trycket på hemtjänsten är mycket högt. I dagsläget står 13-14 personer i kö.

Socialnämnden hade möte den 27 augusti. Enligt Lycketeg och Unevik talades då om behovet, men ansvariga kunde inte göra något åt situationen eftersom pengar inte fanns.

– Den 29 augusti kommer plötsligt ett tilläggsärende till kommunstyrelsens arbetsutskott. Då föreslås att man ska göra en tilläggsbudget för socialnämnden för 2014 med 1,2 miljoner, berättar Unevik.

Mötet i arbetsutskottet skulle hållas måndag 1 september.

– Men redan fredagen 30 augusti kan man läsa i NA att det nya boendet ska öppna 1 oktober. En sådan hantering kallar vi brist på demokrati.

– Varför ska vi sitta med i dessa församlingar när man torgför sina beslut i media innan någon är informerad?

Nu har Lycketeg och Unevik skrivit ett särskilt yttrande, med kritik över hur frågan blev beredd.

– Jag är djupt förvånad över det här yttrandet. En del av att vara förtroendevald är att man presenterar förslag som sedan tas upp till beredning, säger Andreas Svahn.

Han påpekar att ledamöterna i arbetsutskottet fick tilläggsärendet på fredagen. I det läget var man säker på att pengar fanns att skjuta till. Information om ekonomin har även alliansens representanter fått fortlöpande i nämnderna, menar Svahn.

– I det här fallet slåss de mot väderkvarnar som inte finns, säger han.

Är du ute efter att plocka poäng, Andreas Svahn?

– Nej. Vi har sagt förut att en del av tillskottet till vård och omsorg ska gå till ett nytt boende. Tack vare att nämnden kan få tillägget nu kan vi öppna första oktober.

– Om vi hade väntat in kommunstyrelsens möte den 16 september hade starten förskjutits minst en månad, tillägger han.

Anders Lycketeg skakar på huvudet:

– Som vi ser det tycks Socialdemokraterna ha väldigt bråttom att lägga fram vissa saker före valet.

Mer läsning

Annons