Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provisorisk park ersätter Folkets hus

Folket får en ny mötesplats - åtminstone tillfälligt. Under tiden som ett utvecklingsprogram tas fram för hela södra Hallsberg anläggs en enklare park på tomten där Folkets hus stod.

Annons
blir park. Tomten efter Folkets hus har stått tom en tid och folk börjar strunta i p-förbudet. Men nu ska en park anläggas där. Foto: Katarina Hanslep.

Hösten 2014 revs Folkets hus i centrala Hallsberg. Kvar blev en tom grusplan mellan järnvägen och Storgatan, och så har det sett ut i snart ett halvår.

– Just nu är det ingen trevlig miljö där. Det tänker vi åtgärda inför sommaren, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

Det är sannolikt hög tid. Den tomma planen är inte bara tråkig att se på, den har också blivit en källa till förtret.

Kommunen har delvis gränsat av ytan och satt upp skyltar att det råder infartsförbud. Men eftersom tomten bara funnits där till ingen nytta har folk likväl börjat köra in och parkera där. Det i sin tur innebär att kommunens parkeringsvakt raskt klistrat på böteslappar på bilarna.

– Det här är löjligt.Tomten står ju helt tom, vad tusan ska de ha den till då? frågade sig en upprörd bilägare som åkte på böter i onsdags.

Andreas Svahn försäkrar att tomten inte är lämnad åt sitt öde. Den ingår i ett större planeringsarbete som rullade igång under vintern.

– Kommunstyrelsen har beslutat att ett utvecklingsprogram ska tas fram för södra Hallsberg.

Det handlar om en plan för hur områdena ska användas, vad gäller bostäder, grönytor och service. Programmet ska tas fram i dialog med medborgarna.

Ambitionen är att det ska vara färdigt om ungefär ett år. Efter det börjar man arbeta konkret med de olika delarna - och där kommer tomten efter Folkets hus in i bilden.

– Men under tiden som programmet växer fram ska vi göra en tillfällig lösning där. Det kommer att anläggas en enklare park på tomten, säger Andreas Svahn.

Det kommer att bli gräs, grusade gångar och parkbänkar. Projektet har varit ute på upphandling och kommunen kommer inom kort ta ställning till vem som får anbudet.

Hur mycket kostar parken?

– Jag vet inte riktigt ännu, men eftersom den blir av enklare slag är det inga gigantiska summor vi pratar om.

Sedan Folkets hus revs har kommunen även tittat närmare på vad som är möjligt att bygga på platsen, med tanke på närheten till järnvägen. Utredningarna har gällt buller, vibration och säkerhet.

– Rapporten visar att ingenting är omöjligt, egentligen. Att bygga bostadshus är dyrare och mer komplicerat än kontorshus, då kraven är högre.

Många i Hallsberg anser att tomten borde få bli en parkering. Minst lika många har önskat sig en trevlig park där i centrum. Och så blir det ett par år i alla fall.

Mer läsning

Annons