Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räfst och rättarting om sponsoravtal

Hur sponsring ska användas har aldrig blivit fastställt i Hallsbergs kommun. Det är för dagen oklart hur många avtal som finns och vad de kostar. På måndagkvällen beslutade kommunfullmäktige om räfst och rättarting.

Annons

Förra veckan bad NA att få ut en lista på de organisationer som Hallsbergs kommun har sponsoravtal med. Det gick inte. Inte ens kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) har lyckats få fram en sådan sammanställning.

– Det finns inga konstigheter. Men förfrågningar om sponsring har gått in på många olika håll i kommunens organisation, och flera olika personer har fattat besluten, förklarar Andreas Svahn.

Det har heller inte funnits någon särskild budget som heter sponsring, utan kostnaden har gått in under posten information. Därför är det oklart hur många sponsoravtal som finns. Det förekommer även sponsring utan avtal.

– Vi kommer nu att avsluta allt och börja om från början. I alla beslut som fattas om sponsring framöver ska det finnas avtal, säger Andreas Svahn.

Känt är att Hallsbergs kommun i vart fall under år 2012 betalade 59 200 för ett sponsoravtal med ÖSK fotboll, 35 000 till Indianerna speedway och 28 000 till Askersunds golfklubb. Det finns också ett okänt antal avtal med föreningar i Hallsbergs kommun.

I fjol framkom dessutom att Hallsberg lade flera tusen varje år på att bjuda lokala företagare på middag och fotboll i Örebro. Behovet av en ny sponsringspolicy blev uppenbart.

Uppdraget gick till kommunjurist Niklas Tiedermann. Han har gjort ett grannlaga arbete och tagit fram ett förslag som innehåller riktlinjer för både givande och mottagande av sponsring. Där framgår också i klartext vem som har rätt att fatta besluten.

I går tog kommunfullmäktige ställning till policyn. Förslaget mottogs med öppna armar av både majoritet och opposition.

Mer läsning

Annons