Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekord och perfekt väder

Närmast perfekt långlöparväder rådde när den andra upplagan av Viby Marathon avgjordes på lördagen. Rekord blev det både för segertid och antalet deltagare.

Annons
Första loppet. Jaber Fawaz och Andreas Eriksson gjorde sitt första maratonlopp på lördagen. Carina Wahlström och Gun Karlsson försåg dem med förfriskningar.

När startskottet gick kloc-kan tio på förmiddagen i utkanten av Östansjö stod 68 män och kvinnor på startlinjen, beredda att ge sig ut på den 42 195 meter långa banan i Vibytrakten.

När klockan började närma sig 13 dök så förste man upp till målgång vid Bäcksjövallen. 38-årige Tomas Fridh, representerande Stocksäters IF men boende i Kumla, vann på tiden 2 timmar 53 minuter och 3 sekunder, knappa minuten före tvåan Niklas Andersson från Wedevåg och två minuter bättre än vinnartiden ifjol.

Nöjd med banan– Mitt personliga rekord på maraton ligger på just 2,53, så det var bra. Jag har bara sprungit maror i Stockholm förut och det här var väldigt annorlunda. Men det var en fin bana, sade segraren, som såg oförskämt pigg ut efter målgång.

Riktigt lika lätt gick det inte för alla ute längs banan.

– Det är knäna som tar stryk, konditionsmässigt går det bra, sade Jaber Fawaz från Örebro, som gjorde sitt första maratonlopp.

Han stannade till vid dryckesstationen vid Valldala handel, där Carina Wahlström och Gun Karlsson från Aspa IK stod för förfriskningarna.

Bra uppslutningAspa IK var en av fyra föreningar som hjälpte arrangerande Östansjö SK med arrangemanget genom att förestå en station.

– Mest går det sportdryck och vatten, sade Carina Wahlström, som därut-över bland annat hade lättöl, vattenmelon och choklad att erbjuda vid sin station.

Totalt lockade alltså årets Viby Marathon nära 70 deltagare, nästa dubbelt som många som premiäråret.

– Det är vi väldigt nöjda med, i morse var det bara 55, men det kom in hel del efteranmälningar innan start, sade Kent Johansson, ordförande i Östansjö SK.

För segraren Tomas Fridh var dock loppet i Vibytrakten bara ett delmål.

– Om en månad ska jag springa ultramaraton i Skövde, det är ett 24-timmarslopp.

Segrare. Tomas Fridh från Stocksäters IF vann den andra upplagan av Viby Marathon på tiden 2,53.03.

Mer läsning

Annons