Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renodlad organisationska förbättra vården

Mer vård – mindre bisysslor.
Det förs diskussioner om att låta AME ta över arbetsuppgifter från hemtjänsten. Syftet är att socialnämndens stora underskott inte ska tulla på kvaliteten i vård och omsorg.

Annons

Socialnämndens bokslut för 2010 landade på 16 miljoner kronor i underskott. Utmaningen för nämnden ligger i att klara av att ge det stöd och vård socialförvaltningen är ålagd, trots den ekonomiskt tunga situationen.

Nu är planen att vård- och omsorgsorganisationen ska renodlas. Arbetsuppgifter vid sidan av de som handlar om vård ska fasas ut:

– Vi måste hitta andra lösningar med andra aktörer. Vi måste se till att vår vård- och omsorgsorganisation får mer inslag av vård, säger Jan-Åke Ahlin, chef för socialförvaltningen.

En diskussion pågår med kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, om deras personal kan ta över arbetsuppgifter från hemtjänstens personal. I första hand gäller det tvätten.

Diskussionen pågår och ännu är inget beslut fattat.

– Vi får först och främst titta på möjligheterna att få till det. Vi har en ekonomisk situation att hantera och vi utesluter inte att hitta andra lösningar, säger Magnus Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

Man spånar på liknande idéer i Hallsbergs grannkommuner, vilket Andersson följer med intresse:

– Vi vet att Askersund har infört det och det har fungerat bra, säger han.

Läs mer i torsdagens NA.

Mer läsning

Annons