Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reservbatteri slogs ut

Från klockan åtta på måndagsmorgonen gick det inte att ringa till Sydnärkekommunernas telefonväxlar. En serverhall gick ner på grund av en testkörning med reservkraft.

Annons
Hallsbergs kommunhus. Här liksom i Askersund, Laxå och Lekeberg var växeln utslagen på måndagsmorgonen.

Varje månad sedan tio år tillbaka testkör Hallsbergs kommun sitt dieselaggregat för reservkraft. I går skedde något som inte brukar hända.

– När reservkraften sköt till så slogs batteribackupen ut och då gick hela serverhallen ner, förklarar Rikard Olsson IT chef i Sydnärkekommunerna.

”Starkströmselektriker” tillkallades och för Hallsbergs del innebar det att kommunens hemsida stod stilla och att telefonväxeln inte fungerade förrän efter cirka 40 minuter.

– Men de enskilda telefonnumren gick fortfarande att ringa på så allting i vår verksamhet har fungerat ändå, säger Rikard Olsson.

Fram till klockan tio meddelade växeln i Lekeberg att den var ”stängd för dagen”. Det berodde på att den automatiska nattkopplingen fortfarande var aktiverad förklarar Olsson.

Hallsberg, Askersund, Laxå och Lekeberg har en gemensam IT nämnd som ska säkerställa att telefoni och hemsidor fungerar.

Mer läsning

Annons