Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorer tycker attp-böterna är för låga

För låga p-böter, för lite övervakning och dålig efterlevnad av trafikföreskrifterna. Kommunens revisorer har många åsikter om parkeringssituationen i Hallsberg.

Annons

NA berättade i början av sommaren om att kommunen stod utan parkeringsvakt. Det blev det ändring på i juli, då företaget som sköter andra övervakningsuppgifter åt kommunen fick även det uppdraget.

Men i en skrivelse till teknik- och plannämnden skriver revisorerna att de anser att den tid som läggs på parkeringsövervakning är otillräcklig. Dessutom konstaterar de att användningen av parkeringsskiva inte har slagit igenom i Hallsberg.

– Man behöver ju bara promenera genom Hallsberg för att inse att det finns ett antal bilar som inte har p-skiva, säger Lars Billström (S), ordförande för revisorerna i Hallsbergs kommun.

Landets lägsta p-böterRevisorerna har även begärt ut statistik från SKL, Sveriges kommuner och landsting, över felparkeringsavgifter i landet och kunde konstatera att ingen kommun har lägre nivåer än Hallsberg.

– Det var bara en annan kommun som låg lika lågt, säger Lars Billström.

Enligt revisorerna ligger en normal p-bot i Hallsberg på 200 kronor medan statistiken från SKL visar att nivån i de flesta kommuner ligger mellan 400 och 500 kronor. Revisorerna skriver att en översyn av parkeringsavgifterna bör göras snarast och ett förslag på ett modernare avgiftssystem bör tas fram.

Dyrare böter på gångDet är teknik- och plannämnden som ansvarar för att trafikföreskrifterna efterlevs och enligt ordförande Inga-Britt Ritzman (S) är en ändring av felparkeringsavgifterna redan på gång.

– Det kommer vi att ta upp i nämnden under hösten. Det kommer att bli en höjning även om det inte är klart än hur stor den blir, säger hon.

Enligt Ritzman är ämnet parkeringsövervakning en delikat fråga.

– Det är klart att man ska se till att folk parkerar rätt, men samtidigt blir det ramaskri om man är alltför hård, säger hon.

På nämndens sammanträde i oktober förväntar sig revisorerna svar på sina iakttagelser och synpunkter.

Mer läsning

Annons