Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruta för 20 000 krossad på Transten

Hela sommaren har krossade fönsterrutor varit ett stort problem på både Långängskolan och Transtenskolan. Helgen som gick krossades ett fönster för minst 20 000 kronor och ett glaskonstverk skadades.

Annons
Krossad ruta. Ett två gånger två meter stort fönster på Transtensskolan krossades den gångna helgen.

Hans Idegran är vikarierande vaktmästare på Transtenskolan. Den gångna helgen var den andra i rad som han kunde konstatera att fönster krossats på skolan.

– Men det här är det värs-ta hittills. Det här fönstret är fyra kvadratmeter stort och det väger över 100 kilo. Det kostar minst 20 000 kronor att ersätta, säger Idegran.

Konstverk skadatNågon har kastat en sten i en bakpotatis storlek mot fönstret och dessutom skadat det glaskonstverk som finns bakom.

– Det har blivit en krossskada i konstverket på ett ställe, säger han.

Den vandaliseringen skedde någon gång under natten till lördagen.

På Långängskolan har det också krossats ett antal fönster de senaste helgerna.

– Efter den senaste helgen var det flera fönster krossade och en sten hade gått rakt igenom, så vi fick städa ett klassrum i flera timmar, säger Håkan Eriksson, som är vaktmästare på Långängskolan.

Men i förra veckan var vandaliseringen ännu värre.

– På tisdagsmorgonen när vi kom var det sju rutor krossade. Jag skulle gissa att det tillsammans kostar runt 20 000 kronor att ersätta, inklusive arbetstid, säger Eriksson.

En rad polisanmälningarMed de två senaste vec- kornas vandalisering på Långängskolan är man nu enligt Håkan Eriksson uppe i åtta eller nio anmälningar sedan början av sommaren. Även enligt kommunens fastighetschef Karl Ekblom har det varit ovanligt mycket krossade fönster den senaste tiden.

– Det stämmer. Det brukar vara någon ruta då och då som går annars, men sådant här går i omgångar.

Hur mycket sommarens skadegörelse på Transtenskolan och Långängskolan kostat kommunen vet han inte i dagsläget.

– Men all skadegörelse polisanmäls. Dessutom jobbar vi med förstärkt övervakning genom vårt vaktbolag, säger Karl Ekblom.

Mer läsning

Annons