Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S tar långa vägen mot valet - ska samtala med alla invånare i kommunen

När du får oväntat besök i höst kan det vara en socialdemokrat. Partiet startar nu en vandring med mottot att få förtroendet i både stad och land. I Hallsbergs kommun tänker de prata med alla invånare

Annons

Torsdag 29 augusti gick startskottet. På plats i hemma Hallsberg var riksdagsledamot Matilda Ernkrans för att lägga tyngd bakom kampanjen som socialdemokraterna drar i gång.

– Vi jobbar hårdare än någonsin. Jag är trött på att förlora val, säger hon.

Matilda Ernkrans ingår i socialdemokraternas partistyrelse. Hon berättar att centralt har man satt orden samarbete och samverkan i fokus.

Det kommer också att prägla det lokala arbetet i Hallsberg.

– Vi har inte något färdigt program att presentera nu, det vill vi arbeta fram tillsammans med invånarna i Hallsbergs kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Svahn.

Under september ska medlemmarna i partiet ha dialog med minst sju tusen väljare. Vid ytterligare två tillfällen fram till valet 2014 fortsätter den uppsökande verksamheten. De som föredrar att skriva ned sina synpunkter får ett kort i handen som de kan posta sedan.

– Vi finns ute på Hallsbergsmarknaden och vid andra aktiviteter också, säger Inga-Britt Ritzman.

Sedan han tog över styret i kommunen i våras har Andreas Svahn manat till tålamod. Han hävdar att Hallsberg har en ljus framtid med jobb och framtidstro. Det gäller dock att inte kasta bort möjligheterna.

-För att komma dit krävs hårt arbete och en kommunledning som är beredd att ta ansvar. Vi får inte vara oaktsamma med ekonomin, säger han.

Under flera år har mindre kommuner precis som Hallsbergs kommun haft det tufft med hög arbetslöshet och höga kostnader, menar Svahn. Bidragen från staten har inte räckt till.

-Vi har inte haft förmåga att rätta mun efter matsäcken. Nu går vi igenom ett stålbad i Hallsberg för att få stabil ekonomi. Det är nödvändigt för att bli en attraktiv kommun, säger Andreas Svahn.

En viktig uppgift nu är att locka till sig än fler jobb och bygga bostäder, så fler väljer att bo Hallsbergs kommun, menar Andreas Svahn.

Och i detta arbete är det jätteviktigt att gå ut och lyssna till vad invånarna vill, tillägger Matilda Ernkrans.

-Vilka brister ser de? Det är viktigt att vi lyssnar och visar att vi finns om människor känner att saker och ting inte fungerar i ens vardag, säger Matilda Ernkrans.

Hon anser att flera partier har en stor "hemläxa" att göra, och socialdemokraterna är i vart fall beredda att göra sin.

-Människor behöver arbete och något att tro på. Man ska inte behöva lägga sin röst på ett främlingsfientligt och konservativt parti, säger hon.

 Närmast på socialdemokraternas valagenda ligger valet till svenska kyrkan. Just i Hallsberg har debatten inför det valet varit ovanligt livlig, något som gläder Niklas Nilsson, socialdemokratisk ordförande i kyrkofullmäktige.

– Vi jobbar för en öppen och demokratisk folkkyrka, och har allmänhet med på varje kyrkofullmäktige numera. Nu siktar vi på ökat stöd i valet, säger han.

Mer läsning

Annons